Urmează sarabanda scumpirilor în industria IT. Apple și Xiaomi, creșteri de preț
Autor: Ciprian Dumitrache | 13 sep, 07:12
Creșterea prețului semiconductorilor începe să-și facă simțite efectele, mai mulți jucători importanți din industria IT anunțând, la rândul lor, creșteri de preț.

Prețurile cipurilor au crescut încă din ultimul trimestru al anului 2020, pe fondul unei crize globale de aprovizionare, dar vestea că cel mai important producător mondial de cipuri va majora cu 10-20% prețurile a venit ca un șoc, determinând o explozie a prețurilor la aceste componente vitale pentru multe industrii.

Xiaomi a declarat săptămâna aceasta că penuria globală pe întregul lanț de aprovizionare cu componente și o creștere bruscă a costurilor de transport au obligat compania să crească prețurile pentru unele smartphone-uri, inclusiv popularul Redmi Note 10. În unele piețe, prețurile au crescut cu aproape 17%, scrie.

Cel mai probabil, după creșterea prețurilor la producția de cipuri, smartphone-urile celor mai mari clienți ai TSMC, în primul rând, iPhone-ul Apple, vor fi nevoiți să ridice și ei prețul, scrie Forbes, deși  acum o lună se credea că Apple nu intenționează să crească prețurile cu amănuntul pentru noile smartphone-uri.

De ce Taiwan a devenit noul punct nevralgic al economiei mondiale

G Ad:

Lipsa mondială de cipuri se datorează unor factori precum cererea foarte mare de smartphone-uri, în comparație cu nivelul ofertei, dar și pandemiei de coronavirus și sancțiunilor împotriva marilor companii chineze de tehnologie. Prețul bateriilor și modulelor camerei, de exemplu, a crescut cu aproximativ 10%, în funcție de furnizor.

Vin vremuri tulburi pentru sectoarele auto și IT. Decizia liderului mondial în producția de semiconductori

TSMC controlează mai mult de jumătate din producția mondială de cipuri, iar printre clienții săi se numără giganți precum Apple, NVIDIA, Qualcomm și altele. Compania intenționează să combată așa-numita rezervare dublă, atunci când clienții plasează comenzi pentru mai multe cipuri decât au nevoie în realitate, pentru a-și asigura o marjă pentru viitor în perspectiva crizei globale de aprovizionare.

Potrivit analiștilor de la Counterpoint Research, creșterea costului cipurilor îi va determina pe producătorii să se concentreze mai mult pe modele de vârf, care folosesc procesoare foarte performante și vor acorda mai puțină atenție segmentelor medii și de buget.

Modelele premium vor aduce pentru companii o marjă de profit mult mai mare, atât din adaosul mai mare pe care îl practică fabricanții, cât și din faptul că cipurile de înaltă tehnologie vor avea creșteri procentuale mai mici, de circa 8%-10%, comparativ cu componentele de volum, care se vor scumpi cu aproximativ 20%.

 

Ştiri Recomandate

Metrorex ia MĂSURI pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Metrorex va implementa măsuri pentru prevenirea...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro