Ursula von der Leyen: Nu exclud ca preţurile la gaze să rămână ridicate pentru o perioadă

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Ursula von der Leyen vorbeste despre solutii alternative la gazele rusesti
Ursula von der Leyen vorbeste despre solutii alternative la gazele rusesti
Uniunea Europeană caută soluţii pentru a reduce dependenţa de gazele provenite din Rusia. 

Ursula von der Leyen a anunţat că se mizează pe construirea unui parteneriat cu Statele Unite pentru importul de gaze lichefiate, dar şi cu Norvegia.

"Construim cu SUA un parteneriat pentru securitatea energetică, fiind vorba în primul rând despre majorarea livrărilor de gaze lichefiate. Vorbim şi cu alţi furnizori de gaze, de exemplu cu Norvegia, despre creşterea livrărilor spre Europa", a declarat Ursula von der Leyen, la o conferinţă organizată luni de publicaţiile germane Der Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.

Escaladarea tensiunilor dintre Occident şi Moscova în legătură cu Ucraina a generat îngrijorări cu privire la livrările de gaze naturale ruseşti în Europa. Preţul gazelor naturale a doborât record după record în ultimele luni, pe fondul unui complex de factori printre care şi importurile sub aşteptări din Rusia.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este în prezent cu 10% sub media multianuală pentru această perioadă a anului. Grupul energetic rus Gazprom susţine că îşi îndeplineşte toate obligaţiile prevăzute în contractele pe termen lung şi a acuzat oficialii UE, precum şi Agenţia Internaţională a Energiei, că au contribuit la o situaţie de sub-aprovizionare în Europa pe fondul tensiunilor din jurul Ucrainei.

Ursula von der Leyen a declarat luni că este "ciudat" că Gazprom nu pare interesat de creşterea livrărilor de gaze în Europa, în pofida faptului că preţurile sunt la un nivel record şi există o cerere mare pentru gaze naturale, informează Agerpres.

 

Ursula von der Leyen: "Kremlinul continuă să utilizeze gazele naturale ca un mijloc de a exercita presiuni politice"



"Există din ce în ce mai multe semnale că Kremlinul continuă să utilizeze gazele naturale ca un mijloc de a exercita presiuni politice", a spus preşedintele Comisiei Europene.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale consumate de UE. Impactul potenţial asupra acestor livrări, în situaţia în care Rusia va invada Ucraina, a determinat UE să îşi majoreze livrările de la alţi furnizori de gaze.

Mai mulţi oficiali de rang înalt din UE şi SUA urmează să se întâlnească luni la Washington pentru discuţii cu privire la gazele naturale lichefiate. În paralel, UE discută şi cu Qatarul, un alt mare producător şi exportator mondial de gaze lichefiate, iar săptămâna trecută comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a făcut o vizită în Azerbaidjan, de asemenea un producător important de gaze.

Citeşte şi: Facturi gaze. Engie, mesaj pentru abonaţi: Ce se întâmplă de la 1 aprilie şi cine va trebui să dea bani înapoi

Uniunea Europeană susţine că infrastructura sa de stocare are capacitatea de a importa mai multe gaze lichefiate, pentru a proteja statele membre împotriva unor şocuri majore, însă analiştii subliniază că o oprire completă a livrărilor ruseşti ar necesita şi măsuri de urgenţă, precum închiderea unor consumatori industriali.

Von der Leyen a mai afirmat luni că preţul la gaze ar putea rămâne la un nivel ridicat. Majoritatea statelor membre au introdus reduceri de taxe, subvenţii şi alte măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de facturile mari la energie. "Nu pot să exclud că preţurile la gaze vor rămâne ridicate pentru o perioadă", a spus preşedintele Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...


pixel