Cine digitalizează România? Funcționari fără studii IT gestionează sisteme esențiale
Doar 31 de angajați din 250 au...
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel marți la China să contribuie la găsirea unei soluții negociate în fața efectelor declanșate de noile tarife vamale impuse de președintele american Donald Trump, transmite Reuters.
Într-o convorbire telefonică cu premierul chinez Li Qiang, von der Leyen a subliniat „responsabilitatea comună a Europei și Chinei – două dintre cele mai mari piețe ale lumii – de a susține un sistem comercial puternic, reformat, liber, echitabil și bazat pe condiții egale de concurență”, a transmis biroul său într-un comunicat oficial.
Cei doi lideri au discutat despre înființarea unui mecanism comun de monitorizare a potențialelor devieri comerciale cauzate de tarifele americane, în contextul în care Uniunea Europeană se teme că exporturile chineze ieftine, blocate pe piața americană, vor fi redirecționate masiv către Europa.
Tot marți, Beijingul a reacționat dur după ce Trump a anunțat o creștere cu 50% a tarifelor pentru importurile din China, acuzând Washingtonul de „șantaj economic”.
Trump a amenințat, de asemenea, că de miercuri ar putea majora tarifele pentru bunurile chinezești la peste 100%, ca răspuns la decizia Beijingului de a introduce taxe „reciprocatorii” față de cele anunțate săptămâna trecută de Casa Albă.
Premierul Li a denunțat tarifele americane drept o formă de „protecționism unilateral și bullying economic”, potrivit agenției de stat chineze Xinhua. El a susținut că măsurile adoptate de China vizează nu doar protejarea suveranității, securității și intereselor de dezvoltare ale țării, ci și apărarea regulilor comerțului global și a echității internaționale.
Li a adăugat că politica macroeconomică a Chinei din acest an a luat în calcul multiple incertitudini externe și că Beijingul are suficiente instrumente la dispoziție pentru a contracara eventualele efecte negative.
La rândul său, Uniunea Europeană a anunțat că analizează impunerea unor contra-tarife față de valul de taxe vamale impuse de administrația Trump, măsuri care au afectat zeci de țări, au destabilizat piețele financiare și au alimentat temerile privind o posibilă recesiune globală.
„China este dispusă să consolideze încrederea politică reciprocă cu Uniunea Europeană”, a declarat Li Qiang, adăugând că ambele părți ar trebui să colaboreze pentru protejarea unui comerț și a unor investiții libere și deschise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Doar 31 de angajați din 250 au...
Parlamentul României urmează să...
Una dintre companiile care...
Senatul dezbate la Comisia de...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Semne promițătoare de viață...
Peste 14.000 de proiecte de...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Guvernul prelungește cu cinci...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...
Analistul Adrian Negrescu trage...
Într-o lume în care...
Acțiunile producătorilor...
O nouă scădere impresionantă a...
Este o listă întreagă de...
O încercare de a evita noile...
Președintele american Donald...
Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...
Calendarul fiscal al lunii...
APCE (Asociaţia Prosumatorilor...
Industria farmaceutică amenință...