Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021 sunt de maximum 15 milioane de lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3,078 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
"În anul 2021, valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.617,5 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, (...), fără a depăşi valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar", se arată în document.
România a înregistrat un declin cu peste 30% în ceea ce priveşte producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 44.000 de tone în 2020, în timp ce importurile s-au majorat pentru a asigura consumul intern.
Citește și: Liber la angajări în sectorul bugetar. O singură condiție
Potrivit proiectului, în anul de cerere 2021, valorificarea producţiei de usturoi prevăzute se face în perioada 1 iulie - 22 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 29 noiembrie.
Potrivit hotărârii iniţiale aprobate de MADR pentru a sprijini cultivatorii de usturoi, cei care vor să beneficieze de aceste ajutoare de minimis trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi, să valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedită cu documente justificative, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii şi să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat cu tratamentele aplicate culturii şi o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafeţele cultivate cu usturoi.
Programul de susţinere a producţiei de usturoi se desfăşoară pe o perioada de trei ani, respectiv 2019 -2021.
Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii reiese că numărul beneficiarilor a crescut de trei ori în anul 2020 faţă de 2019, de la 341 la 1.096, în timp ce suprafaţa plantată în cadru programului a înregistrat o creştere de aproape patru ori, de la 360 hectare, la 1.325 hectare.
Cu toate acestea, MADR precizează că, atât suprafaţa totală cultivată cu usturoi, cât şi producţia totală, au fost fluctuante de la an la an.
Sumele acordate în cadrul programului au fost de 4,551 milioane de lei în 2019, respectiv 976.524 euro, iar anul trecut au depăşit 7,5 milioane de lei (1,579 milioane de euro).
Suprafaţa totală cultivată cu usturoi în 2020 a fost de 9.389 hectare, în timp ce în urma cu cinci ani depăşea 10.200 hectare.
Potrivit MADR, în anul 2017, România a importat 6.095 de tone de usturoi, în 2018 - 6.641 tone, însă în 2019 a scăzut la 4.772 tone, în timp ce în primele 9 luni din 2020 s-au consemnat importuri totale de usturoi de 4.585 tone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...