Utilizatorii Instagram, atenționați de Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică îi atenționează pe utilizatorii Instagram
Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică îi atenționează pe utilizatorii Instagram
Utilizatorii platformei Instagram sunt avertizaţi de către specialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) asupra unei campanii rău intenţionate a hackerilor, ce transmit mesaje false prin sms-uri, e-mailuri şi social media.

"Atenţie la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei (...) Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de reţeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu foloseşte această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicaţie. Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola", explică specialiştii DNSC.

În acest context, pe lista sfaturilor provenite din partea experţilor în securitatea cibernetică se află: evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute, activarea autentificării cu doi factori (2FA) din setările Instagram, menţinerea unei soluţii de securitate instalată pe dispozitive. De asemenea, în cazul în care utilizatorii au căzut în capcană şi au pierdut accesul la cont, trebuie să se adreseze Centrului de Ajutor al Instagram pentru recuperarea acestuia.

DNSC precizează că utilizatorii de internet se pot antrena pentru a detecta şi evita asemenea ameninţări în online, pe site-ul https://sigurantaonline.ro.

#SigurantaOnline este o campanie de conştientizare la nivel naţional, derulată de DNSC, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, precum Microsoft România, Bit Sentinel, Attack Simulator, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi Dekeneas.

Citește și: Un hacker se laudă că a furat de la poliție datele a 1 miliard de chinezi

Un hacker pretinde că a sustras de la poliția din Shanghai o grămadă de informații personale despre un miliard de chinezi. Potrivit experților în tehnologie, pare a fi una dintre cele mai mari operațiuni de acest gen din istorie.

Utilizatorul anonim, identificat drept "ChinaDan", a postat săptămâna trecută pe forumul de hackeri Breach Forums, oferindu-se să vândă cei peste 23 de terabytes (TB) de date pentru 10 bitcoini, echivalentul a aproximativ 200.000 de dolari.

"În 2022, baza de date a Poliției Naționale din Shanghai (SHGA) a fost atacată. Această bază de date conține multe TB de date și informații despre miliarde de cetățeni chinezi", se arată în postare.

"Bazele de date conțin informații despre 1 miliard de rezidenți cetățeni chinezi și câteva miliarde de dosare, inclusiv: nume, adresă, loc de naștere, număr național de identificare, număr de telefon mobil, toate detaliile despre infracțiuni/dosare."

Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestei postări. Guvernul și departamentul de poliție din Shanghai nu au răspuns luni la solicitările de comentarii. De asemenea, Reuters nu a reușit să ia legătura nici cu hackerul autoproclamat, ChinaDan, dar postarea a fost dezbătută pe larg pe platformele de socializare chineze Weibo și WeChat în weekend, mulți utilizatori temându-se că ar putea fi reală.

Hashtag-ul "scurgere de date" a fost blocat pe Weibo până duminică după-amiază. Kendra Schaefer, șefa departamentului de cercetare în domeniul politicilor tehnologice de la firma de consultanță Trivium China, cu sediul la Beijing, a declarat într-o postare pe Twitter, că este "greu de făcut o distincție clară între adevăr și zvonuri". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel