Postul M6, care deţine şi staţii radio precum RTL, fusese scos la vânzare de mai multe luni de acţionarul său principal, grupul german Bertelsmann, prin intermediul filialei sale RTL Group. Bouygues, compania-mamă care deţine TF1, a cumpărat RTL Group şi va prelua controlul asupra viitorului grup media cu 30% din acţiuni, dacă fuziunea va fi autorizată.
"TF1, M6, Bouygues şi RTL Group anunţă astăzi (luni) că au încheiat protocoale de acord pentru demararea negocierilor exclusive cu scopul de a fuziona activităţile TF1 cu cele operate de M6 şi de a crea astfel un grup media francez de mare anvergură", au anunţat cele două grupuri într-un comunicat. Reprezentanţii lor se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată până la sfârşitul anului 2022.
Emblematicul patron al postului M6, Nicolas de Tavernost, va deveni CEO-ul noii entităţi, au anunţat cele două posturi franceze. Actualul CEO de la TF1, Gilles Pelisson, va deveni director general adjunct al grupului Bouygues şi se va ocupa de divizia media.
Citește și Țara unde nu există coronavirus!. Este absolut uluitor
"Consolidarea este o necesitate imperioasă pentru publicul francez şi totalitatea filierei noastre va continua să joace un rol predominant în faţa unei concurenţe internaţionale exacerbate, care trece acum printr-o accelerare fulgerătoare", a declarat Nicolas de Tavernost, care s-a opus cu fermitate dezmembrării companiei sale. Sub conducerea lui, M6 a devenit al treilea post TV din Franţa ca importanţă, fiind depăşit doar de TF1 şi de postul public France 2.
În Franţa, doar şapte autorizaţii pentru posturi care transmit pe unde hertziene pot fi acordate unui singur grup de televiziune. Întrucât grupul M6 deţine deja cinci frecvenţe, cumpărarea sa de către TF1, care este la rândul său proprietarul altor cinci canale, ar implica cedarea a trei posturi.
FTL Group va păstra 16% din capital şi va acţiona în colaborare cu Bouygues, cei doi parteneri urmând să controleze 46% din viitoarea entitate rezultată în urma fuziunii. Bouygues va plăti 641 de milioane de euro pentru a parafa tranzacţia. Fuziunea vizează realizarea unui maximum de sinergii, estimate între 250 de milioane şi 350 de milioane de euro, permiţând, de exemplu, păstrarea unei singure regii publicitare. Promotorii proiectului nu au evocat însă consecinţele pe care fuziunea le va avea asupra locurilor de muncă din cele două posturi TV.
Punctul decisiv al proiectului va fi însă acordul autorităţilor franceze anti-trust. Această "căsătorie" între primul şi al treilea post TV din Franţa va duce la apariţia unui actor gigant în industria de televiziune franceză, care va depăşi France TV şi va ajunge la o audienţă de peste 30%, obţinând în acelaşi timp trei sferturi din piaţa publicităţii din mass-media.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...