Va dispărea cash-ul în România? Dan Suciu (BNR) pune lucrurile la locul lor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Plata cu telefonul
Plata cu telefonul
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, a clarificat câteva aspecte esențiale privind această intenție de limitare a plăților în numerar în România. 

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament prevede o limită zilnică de 5.000 de lei, dar legea nu se aplică, deocamdată, pentru că a fost contestată la Curtea Constituțională. 

Momente conjuncturale

"Ceea ce pot să vă asigur este că nu se pune niciodată problema dispariții cash-ului. Știu că de aici se pleacă în tot solul de teorii legate de dispariția cash-ului. Acestea sunt niște limitări legate de anumite momente conjuncturale, decise de cei care au luat această inițiativă legislativă, dar dispariția cash-ului e exclusă. 

Și vreau să adaug că inclusiv la Banca Centrală Europeană s-a discutat despre acest chestiune, nu neapărat cu privire la legislația noastră. Însă apar tot soiul de legislații restrictive de utilizare a cash-ului în diferite țări și, iată, suntem și noi în această chestiune. Banca Centrală Europeană a spus explicit nu se pune niciodată problema dispariției cash-ului, chiar dacă este încurajată o formă sau alta de plată electronică. 

Noi nu am fost implicați

Noi, Banca Națională, n-am fost implicați în această în această discuție. Ea ține, așa cum a fost explicată, de evaziunea fiscală, de alte lucruri care țin mai degrabă de activitate altor instituții”, a subliniat reprezentantul BNR. 

Recunoscând că, într-adevăr, ”bancarizarea slabă a populației este o problemă în România”, în condițiile în care unul dintre trei cetățeni nu are cont bancar și, implicit, nici card, Dan Suciu s-a arătat sceptic că ”prin limitări administrative de utilizare a cash-ului vom determina oamenii să meargă mai mult spre digitalizare, pentru că, evident, sunteți de acord cu mine: e mult mai simplu să plătești cu cardul. Acuma, nu vorbim de comisioanele băncilor. Facilitatea de plată cu cardul e imensă, nu mai trebuie să stai să-ți numeri banii(...)

Eu cred că (cei din mediul rural) dacă deja au o activitate comercială mai mare, e imposibil să nu aibă cont bancar și ar fi bine să vadă oportunitățile și avantajele pe care un cont bancar și o plată digitalizată le oferă. Sigur că limitările sunt inconfortabile. Justificarea celor care au avut această inițiativă legislativă a fost de a încerca să limiteze plățile la negru. Banca Națională a României afirmă ferm că niciodată, într-o perspectivă de timp rezonabilă, nu va dispărea cash-ul. 

Cash-ul este foarte important

Pentru Banca Națională, cash-ul este foarte important. Noi suntem emitenți de bilete de bancă, adică de cash, noi le emitem. Deci nu, nu vrem să dispară, evident, aceste instrumente de plată. Pe de altă parte, drumul trebuie să fie spre digitalizare și spre plată electronică. Adică vrem, nu vrem, lucrurile merg în direcția aceasta și sunt niște avantaje extraordinare pe care plățile electronice ți le dau.

Ar trebui să le promovăm, mai degrabă, decât să le administrăm prin interzicere. Trebuie să promovăm aceste lucruri și să creăm o oportunități atât pentru plata electronică, cât și pentru plată cash. Iar atunci oamenii vor vedea diferențele și vor opta de bunăvoie pentru una sau alta, așa cum au interesele", a spus Dan Suciu la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel