Vaccin anti-Covid-19. Numărul îmbolnăvirilor în Israel a scăzut spectaculos
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vaccinarea este o poveste de succes în Israel
Vaccinarea este o poveste de succes în Israel
Israelul, care este țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, a produs câteva știri încurajatoare: rezultatele timpurii arată o scădere semnificativă a infecțiilor după o singură doză de vaccin și rezultate mai bune decât cele așteptate după administrarea ambelor doze.

Experții în sănătate publică avertizează că datele, bazate pe vaccinul Pfizer-BioNTech, sunt preliminare și nu au fost supuse studiilor clinice. Chiar și așa, dr. Anat Ekka Zohar, vicepreședinte al Maccabi Health Services, una dintre organizațiile israeliene de întreținere a sănătății care a publicat datele, a numit-o ”foarte încurajatoare”, notează The New York Times.

În primul raport timpuriu, Clalit, cel mai mare fond de sănătate din Israel, a comparat 200.000 de persoane în vârstă de 60 de ani sau peste care au primit o primă doză de vaccin cu un grup asociat de 200.000 care nu fuseseră încă vaccinate. Acesta a spus că, la 14 până la 18 zile după vaccin, pacienții parțial vaccinați au avut cu 33% mai puține pericole de a fi infectați.

Aproximativ în același timp, grupul de cercetare al Maccabi a declarat că a constatat o scădere și mai mare a infecțiilor după o singură doză: o scădere de aproximativ 60%, la 13 până la 21 de zile după prima vaccinare, la primele 430.000 de persoane care au primit serul.

Maccabi nu a specificat o grupă de vârstă sau dacă a comparat datele cu o cohortă potrivită, nevaccinată.

Benjamin Netanyahu, primul israelian care s-a vaccinat VIDEO

Luni, Ministerul israelian al Sănătății și Maccabi au publicat noi date despre persoanele care au primit ambele doze de vaccin, prezentând rate de eficacitate extrem de ridicate.

Ministerul a constatat că din 428.000 de israelieni care au primit a doua doză, o săptămână mai târziu, doar 63, sau 0,014 %, au contractat virusul. În mod similar, datele Maccabi au arătat că la mai mult de o săptămână după ce a primit a doua doză, doar 20 din aproximativ 128.600 de persoane, aproximativ 0,01 la sută, au contractat virusul.

În studiile clinice, vaccinul Pfizer s-a dovedit 95% eficient după două doze în prevenirea infecției cu coronavirus la persoanele fără dovezi ale infecției anterioare. Rezultatele israeliene, dacă se mențin, sugerează că eficacitatea ar putea fi chiar mai mare, deși nu au fost încă publicate comparații riguroase cu persoanele nevaccinate.

Atât Clalit, cât și Maccabi au avertizat că descoperirile lor au fost preliminare și au spus că vor fi urmate în curând de o analiză statistică mai aprofundată în publicațiile științifice evaluate de colegi.

Israelul, unde peste 40% din populație a primit deja o primă doză de vaccin, a devenit un caz de test internațional pentru eficacitatea vaccinării.

Cu o populație redusă, un sistem de sănătate universal foarte digitalizat și o lansare rapidă a vaccinului cu ajutorul asistenței militare, datele furnizate de Israel oferă un supliment util studiilor clinice pentru cercetători, companii farmaceutice și decidenți politici.

Israelul a încheiat un acord cu Pfizer prin care compania de medicamente a asigurat țării o aprovizionare timpurie și constantă de vaccinuri în schimbul datelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel