Vaccin sau bani? Ce contează mai mult în lupta împotriva Covid-19
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Al treilea vaccin, pe cale să fie aprobat în America
Al treilea vaccin, pe cale să fie aprobat în America
Vaccinul împotriva coronavirusului încă nu există, practic, dar având în vedere că în joc sunt foarte mulți bani, între companiile farmaceutice ce dezvoltă aceste tratamente, s-a încins o bătălie crâncenă. Iar dacă până acum companiile se străduiau să ajungă cât mai rapid la testele finale, acum, când pe linia de sosire au ajuns patru preparate s-a intrat în următoarea fază a confruntării: discreditarea concurenților.

Este vorba, într-adevăr, de sume uriașe. Cam 10 miliarde de dolari pe an, potrivit estimărilor publicației Financial Times. Pân acum, trei vaccinuri - ale companiilor Moderna și Pfizer, precum și produsul rusesc Sputnik V, au prezentat în cadrul testelor un coeficient de eficiență de peste 90%. Dar toate au și neajunsuri. Cele occidentale costă mult și cer condiții complexe de transportare și depozitare. Cel rusesc este mai ieftin, dar nu au fost încă publicate toate rezultatele testelor, ceea ce ridică mari semne de întrebare. 

În acest context, se distinge vaccinul de la AstraZeneca, gigantul anglo-elvețian. Testele au afișat o eficacitate medie de 70%, dar experții se așteptau la mai puțin. Vaccinul este deosebit de accesibil ca preț. Italienii, spre exemplu, îl pot achiziționa cu mai puțin de 3 euro/doza. Conform datelor publicate, termenul de acțiune a vaccinul va fi de șase luni și el va putea fi păstrat în condiții normale - în frigider la o temperatură de la minus două, la plus opt grade Celsius. Spre comparație, vaccinul de la Pfizer reclamă o temperatură de minus 80 de grade Celsius. 

Este de la sine înțeles că, în aceste condiții, după cum scrie Bloomberg, compania rămâne lider pe piață după numărul de precontracte încheiate, situându-se cu mult înaintea concurenților. Și ce s-a întâmplat? Organizația americană Operation Warp Speed, firmă privată creată în cadrul eforturilor de dezvoltare a vaccinurilor, i-a acuzat pe oamenii de știință britanici că ascund faptul că vaccinul AstraZeneca a prezentat o eficiență de  90% doar la voluntarii cu vârste de până la 55 de ani. La cei mai în vârstă, eficiența a fost de numai 62%. 

Citește și Anunțul specialiștilor de la OMS: Așa a început pandemia

Analiștii cred că este doar începutul scandalurilor ce se vor isca în jurul vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Chiar și rușii, al căror tratament nu se bucură de succesul scontat în Occident, toarnă gaz pe foc, insistând că pe faptul că dezvoltatorii vaccinului celor de la Universitatea Oxford (partenera a AstraZeneca) omit să precizeze că tratamentul lor se bazează pe un adenorivus, prelevat, probabil, de la primate, în condițiile în care influența acestui virus asupra omului nu a fost suficient studiată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel