Vaccinare. Concluzie EXTRAORDINARĂ a experților britanici

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Scad reacțiile adverse
Scad reacțiile adverse
Combinarea vaccinurilor împotriva COVID-19 a crescut frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate la cei care au primit seruri diferite la prima şi a doua doză, arată date preliminare ale unui studiu britanic, relatează dpa.

Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a analiza alternarea dozelor vaccinurilor produse de Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech, cu oricare ser administrat ca prima doză, iar celălalt ca cea de-a doua doză.

Cercetătorii au afirmat că, atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele variante de vaccinare, Pfizer/BioNTech urmat de Oxford/AstraZeneca, şi Oxford/AstraZeneca urmat de Pfizer/BioNTech, au provocat mai multe reacţii frecvente după a doua doză decât varianta standard a administrării de două doze din acelaşi vaccin.

Reacţiile au inclus simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap şi stare febrilă şi au fost de scurtă durată, potrivit unei evaluări preliminare publicate în The Lancet.

Orice reacţie adversă a fost de scurtă durată şi nu au existat alte îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinurilor, au afirmat cercetătorii.

Studiul raportează constatări de reactogenitate, modul în care oamenii se simt după vaccin, şi nu constatări de imunogenitate, adică în ce măsură dozele combinate induc un răspuns imun.

Citește și Vaccinare. ADEVĂRUL despre eficacitatea unei SINGURE DOZE

"Deşi aceasta este o parte secundară a ceea ce încercăm să arătăm prin aceste studii, este important să informăm oamenii în legătură cu aceste date, în special pe măsură ce planificările de doze mixte sunt luate în considerare în mai multe ţări", a declarat principalul autor al studiului, Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea Oxford.

"Rezultatele acestui studiu sugerează că administrarea de doze mixte ar putea conduce la o creştere a numărului absenţelor la locul de muncă a doua zi după imunizare şi acest lucru este important de luat în considerare atunci când planificaţi imunizarea angajaţilor în domeniul sănătăţii", a mai spus el.

Cercetătorii au precizat că, având în vedere că studiul a fost realizat în rândul unor voluntari cu vârsta peste 50 de ani şi peste, există posibilitatea ca astfel de reacţii să fie mai răspândite la persoane mai tinere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Papa Fancisc
Insolvență / FOTO: Freepik
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk

pixel