Vaccinul de la AstraZeneca. Atitudine BIZARĂ din partea UE
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Uniunea Europeană s-a supărat degeaba
Uniunea Europeană s-a supărat degeaba
Comisia Europeană a indicat luni o distanţare de producătorul AstraZeneca în cadrul strategiei de vaccinare împotriva coronavirusului, după întârzieri mari ale livrărilor. Produsul companiei farmaceutice anglo-suedeze "urma să fie vaccinul de masă pentru primul trimestru din 2021", le-a declarat europarlamentarilor Sandra Gallina, directoare generală pentru sănătate în cadrul Comisiei. 

AstraZeneca nu a reuşit însă să garanteze decât 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce este "o adevărată problemă" pentru Uniunea Europeană, a arătat ea, în contextul în care reprezentanții companiei farmaceutice au explicat că, în realitate, vina aparține mai degrabă UE, care a tergiversat încheiearea contractului.

Comisia Europeană se reorientează în prezent spre vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Johnson&Johnson, a afirmat Gallina. Laboratorul german BioNTech s-a angajat lui să livreze Uniunii Europene în trimestrul al doilea cu până la 75 de milioane de doze în plus faţă cantităţile prevăzute iniţial. "Vor fi mult mai multe doze în trimestrul al doilea, deoarece va intra în vigoare un nou contract. Nu vom dispune doar de BioNTech şi Moderna, ci vom avea şi un nou contract cu BioNTech, adică dublul cantităţii", a menţionat directoarea.

Citește și Toate persoanele VACCINATE întâmpină aceste REACȚII ADVERSE

În ultimele săptămâni, tonul discuţiilor între liderii europeni şi AstraZeneca a fost tot mai ridicat, apreciază AFP. Firma a acumulat întârzieri la livrările de vaccin împotriva COVID-19, cel de-al treilea aprobat în UE, după produsele Pfizer/BioNTech şi Moderna.

AstraZeneca a explicat că nu va putea livra decât un sfert din numărul de doze promis Uniunii pentru primul trimestru, din cauza unei "reduceri a randamentelor" într-o fabrică europeană. Bruxellesul acuză implicit compania că a favorizat Regatul Unit la furnizare, încălcându-şi astfel obligaţiile contractuale faţă de UE. Directorul general al AstraZeneca, Pascal Soirot, a dat asigurări că firma pe care o conduce "va face tot ce poate" pentru a-şi onora contractul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel