Vaccinul Pfizer. De ce așa? Explicații noi privind efectele secundare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce spun experții
Ce spun experții
Febră, dureri de cap, frisoane, dureri musculare. După rapel, efectele secundare provocate de administrarea vaccinului Pfizer sunt, în majoritatea cazuri, mai acute. De ce?

De la o simplă roșeață la locul injecției, până la febră și zăcut la pat: spectrul durerii și al efectelor secundare ale vaccinurilor ARN mesager împotriva Covid-19 este larg. Pentru unii a doua doză s-a dovedit a fi un adevărat calvar, o surpriză absolut neplăcută, mai ales dacă după prima injecție, efectele aproape că nu au existat. 

Cele mai frecvente și enervante sunt oboseala, durerea de cap, durerile musculare, frisoanele și temperatură ridicată. În unele cazuri este nevoie chiar de interenția medicului. 

Sunt aceste cazuri rare? Este o „legendă urbană”, așa cum susțin unii? Există mai multe simptome asemănătoare gripei la a doua doză? Ce spun studiile efectuate, în special de Pfizer BioNTech, înainte de comercializarea vaccinului?

Între 14 decembrie 2020 și 28 februarie 2021, experții Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au efectuat unul dintre primele sondaje de anvergură privind efectele secundare, după vaccinarea cu Pfizer și Moderna. 

Aceste rezultate arată că pacienții au simțit mai multe efecte în timpul celei de-a doua doze. De exemplu, 47,8% dintre vaccinați au prezentat oboseală după a doua doză de Pfizer, comparativ cu 29,1% după prima. Și 40% au acuzat dureri de cap după a doua, față de 24% după prima injecție.

Citește și Un nou efect secundar, depistat la vaccinul AstraZeneca

"Dacă avem toate aceste simptome, este pentru că sistemul nostru imunitar este eficient și în acțiune", subliniază Mathieu Molimard, șeful departamentului de farmacologie de la Spitalul Universitar din Bordeaux.

Febra, cefaleea, oboseala, acestea sunt reacții sistemice, mai ales în timpul celei de-a doua doze. Este legat de activarea sistemului imunitar. Este posibil să aveți diaree, oboseală acută, dar aceste efecte sunt de scurtă durată și de intensitate moderată.

"În afară de durerea de la locul injectării, avem toate simptomele inflamatorii, dar ușoare. Motivul: un vaccin reproduce inflamația, cu simptomele aferente. Dacă avem ceva dureri, este pentru că organismul nostru se pregătește pentru ziua în care se va confrunta direct cu boal", a precizat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel