Vaccinurile anti-COVID-19. Cercetătorii au calculat totul. Iată rezultatul
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Au pus la punct un model de măsurare
Au pus la punct un model de măsurare
Germania se confruntă cu noi focare de COVID-19. China a înregistrat, la rândul ei, un record la numărul de cazuri noi. Cu toate acestea, majoritatea țărilor lumii renunță, treptat, la măsurile de restricții. 

Între timp, un grup internațional de cercetători a pus la punct un procedeu de prezicere a eficacităţii vaccinurilor viitoare cu ajutorul unui model matematic. Studiul, publicat în jurnalul Nature Computational Science, este rezultatul unei colaborări între institutul australian de cercetări în neuroştiinţe Queensland Brain Institute din cadrul Universităţii din Queensland (UQ) şi Institutul Indian de Ştiinţă şi Cercetare.

Modelul a fost creat pe baza analizei a peste 80 de anticorpi diferiţi generaţi de vaccinuri împotriva proteinei spike care se găseşte pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2 responsabil de COVID-19, a declarat pentru Xinhua Pranesh Padmanabhan de la institutul australian.

"Am dezvoltat un model pentru a descrie diversitatea răspunsurilor anticorpilor induse de vaccin la nivel individual şi între indivizi", a spus el. Acest model a fost apoi aplicat la opt vaccinuri aprobate împotriva COVID-19 şi a fost capabil să prezică cu exactitate nivelul de protecţie pe care acestea l-ar oferi în timpul studiilor clinice.

Citește și COVID-19. Pandemia revine puternic în China. De doi ani NU a mai fost așa

Rezultatul presupune că eficacitatea vaccinurilor ar putea fi evaluată în stadiile incipiente ale dezvoltării vaccinului, oferind dezvoltatorilor de vaccinuri o perspectivă mult mai precoce asupra modului în care funcţionează un vaccin. De asemenea, modelul ar ajuta la evaluarea eficacităţii vaccinurilor la nivel de populaţie, precum şi la prezicerea procentului din populaţie vulnerabil la îmbolnăvire gravă ca urmare a variantelor care apar.

Modelul iniţial utilizat de cercetători s-a bazat pe tulpina originală de COVID-19. În cercetările viitoare, ei speră să poată aplica modelul la noi variante şi potenţiale noi vaccinuri.

"Depăşirea acestei provocări (a eficienţei variabile a vaccinurilor între indivizi - n.a.) ar permite prezicerea fracţiunii indivizilor vaccinaţi care ar genera răspunsuri suficient de puternice pentru a fi protejaţi de infecţii grave", a spus Narendra Dixit din cadrul institutului indian.

"Prin deducerea legăturilor dintre activitatea anticorpilor, a variabilităţii acesteia, generarea de anticorpi prin vaccinare şi protecţia rezultată conferită populaţiilor, studiul nostru oferă perspective interesante asupra funcţionării vaccinurilor COVID-19", a precizat Dixit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel