Se propune prelungirea cu 90 de zile a termenului de valabilitate a polițelor EUROINS, ceea ce înseamnă că asigurările vor mai fi valabile până pe 8 decembrie 2023, cu excepți celor de garanții, ce vor rămâne active până pe 7 februarie 2024.
Termenul oficial actual este de 8 septembrie pentru politele RCA, Casco, facultative de locuinte, sanatate etc, si de 7 noiembrie pentru asigurarile de garantii. Noul termen urmeaza sa fie aprobat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta.
Proiectul OUG are un articol unic: ”Pentru poliţele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de 3/3 zile, prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile”.
Potrivit notei de fundamentare, ”necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați care dețin polițe de asigurare în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment, iar luarea acestei măsuri în regim de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări, în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto să scadă în mod semnificativ”.
Proiectul Ordonanței de Urgență subliniază, totodată că, ”neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului ar avea consecinţe negative asupra unui număr însemnat de asigurați RCA, asupra gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto, cu încălcarea obligațiilor ce îi revin României din aplicarea legislației europene, și asupra altor ramuri ale economiei naţionale”.
Același documentul subliniază că, la elaborarea OUG s-a ținut cont, printre altele, inclusiv de contextul economic actual, ”caracterizat de inflație încă ridicată care generează dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA, situație care are potențialul să favorizeze o tendință de amânare a deciziei de încheiere de noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...