Valentin Ionescu (ASF): Asigurarea poate înlocui venitul în anumite condiții
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
EXCLUSIV
Valentin Ionescu, președinte ISF și Director General al Direcției Generale Asigurări ASF, a participat la dezbaterea ”Asigurările de viață: Stimul pentru economie, sprijin pentru consumatori pe timp de criză”, eveniment organizat de Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora.ro, DefenseRomania.ro, Spectacola.ro, Astrosens.ro, RadioDCNews.ro și DCNewsTV.

Valentin Ionescu a început cu câteva explicații despre ceea ce înseamnă asigurările: ”Asigurările de viață, în primul rând, sunt un sprijin pentru orice familie din România, dacă își încheie o asigurare de viață, și, bineînțeles, indirect, pentru pentru economie per ansamblu. Acest lucru se întâmplă pentru că deținerea unei asigurări de viață, și o să discutăm de cele două tipuri de asigurări de viață cele mai uzitate, pot să îți ofere un anumit confort în situații dificile, situații de criză, în situații de pandemie, așa cum s-a văzut în ultimii ani. Îți poate oferi o sumă de bani atunci când este nevoie de ea. Dar, trebuie reținut că trebuie un angajament pe termen lung de plată a primelor și de menținerea polițelor în vigoare, lucru care este foarte important”, a explicat Valentin Ionescu, Președinte, ISF și Director General al Direcției Generale Asigurări, ASF. 

Șeful ASF a continuat vorbind despre motivele pentru care este nevoie să apeleze cineva la asigurarea de viață: ”În primul rând, această protecție este garantată. Beneficiul unei polițe de asigurare de viață acționează ca un buffer, tampon [...] eu spun că acționează ca o plasă de siguranță financiară în momentele grele din viață dar și în momentele de bucurie, de ce nu, dacă vorbim de o asigurare de viață cu o componentă de școlarizare pentru copii. Pe termen lung, poate fi un moment de bucurie atunci când apelezi la acest tip de asigurare să plătești facultatea copilului. Beneficiarii vor primi o sumă forfetară care este garantată a fi plătită integral în cazul în care se execută clauza din polița de viață, cu condiția ca toate primele, așa cum spuneam mai devreme, să fie plătite și să nu existe împrumuturi restante”, a explicat Valentin Ionescu.

Asigurarea poate înlocui venitul

Reprezentantul ASF a mai spune despre asigurare că: ”Este o protecție esențială, pe care beneficiarii se pot baza, așa cum spuneam, în anumite situații dificile. De asemenea, poate înlocui venitul, în cazul în care venitul asiguratului ar dispărea brusc. Asigurarea de viață poate asigura: plata ratelor, asistență medicală sau alte servicii, cheltuieli ale gospodăriei, ori, cum spuneam mai devreme, taxe de școlarizare și așa mai departe, depinde de tipul asigurării”, a explicat Ionescu.

Directorul ASF a mai explicat că asigurarea poate fi un beneficiu neimpozabil: ”Beneficiul unei polițe de asigurări de viață în general, este transmis fără impozitul pe venit. Creșterea garantată a valorii în numerar, cu condiția ca această asigurare de viață să fie pe termen lung, ca să poată exista această garanție a creșterii valorii în numerar. Pe măsură ce se plătesc primele unei asigurări de viață, polița de viață acumulează o valoare în numerar care este garantată să crească și poate contribui la îndeplinirea unor diverse obiective financiare,  suplimentarea venitului la pensie, finanțarea educației unui copil, plata unei rate, așa cum spuneam mai devreme. Foarte importantă este personalizarea poliței de viață. Există mai multe modalități de a adapta o poliță de viață integrală pentru a răspunde nevoilor fiecărei persoane. Pornind de la o poliță de viață simplă, care oferă o sumă care poate acoperi un deces sau o invaliditate permanentă. Se pot adăuga, cu un cost suplimentar care de multe ori nu este mare, clauze suplimentare pentru a achiziționa protecție suplimentară și pentru a ne îndeplini obiectivele în situații de criză”.

Președintele ISF a mai precizat că: Așa cum spuneam, piața de asigurări de viață din România în 2022, comparativ cu 2021 s-au observat anumite tendințe, anumite comportamente. Având în vedere aceste cifre pe care le avem la sfârșitul anului 2022. Primele brute subscrise pe asigurări de viață nu au avut neapărat o creștere foarte mare, avem o variație de 1,43 % plus față de 2021. Am ajuns la subscrieri de 2,647 milioane, o creștere ușoară de 1,43%. Totuși, am observat o creștere ceva mai mare, de peste % 5 la polițele de viață simple, cele care acoperă decesul și invaliditatea. Probabil din pricina pandemiei, familiile din România s-au gândit să-și încheie aceste polițe de viață care nu au o componentă investițională. În schimb, polițele de viață care au această componentă investițională au scăzut ca valoare de la 744 de milioane în 2021, prime subscrise la 625 de milioane în 2022. De remarcat faptul că indemnizațiile brute plătite de către asigurători în anul 2022 au crescut destul de mult, în sensul că, așa cum spuneam mai devreme, aceste polițe de viață și-au demonstrat utilitatea. Persoanele care aveau polițe de viață de un anumit număr de ani, pentru că există un număr minim de ani, după caz, de la care se poate renunța la această poliță și să fie închisă astfel încât să se beneficieze de acea sumă, în sensul în care au crescut indemnizațiile brute plătite, pentru că persoanele, familiile din România, care aveau o asigurare de viață au apelat în anul 2022 la această opțiune, probabil din cauza creșterii de prețuri pe care am văzut-o toți în jurul nostru și din cauza războiului din Ucraina.

Valentin Ionescu a mai punctat că din cauza crizei energetice unele familii au avut nevoie de venituri suplimentare ca să compenseze aceste creșteri iar aceste asigurări i-au ajutat și a făcut o comparație între ultimii ani în privința plăților pentru despăgubiri: ”De la plăți despăgubiri, plătite către cei care aveau polițe de viață de la 1,231 miliarde în 2021, în 2022 s au plătit peste 1,562 de miliarde  deci o creștere de 27  a sută. Pe aceste plăți oamenii au făcut răscumpărări de polițe de viață pentru a trece de aceste perioade dificile, n-au făcut răscumpărări”.

Șeful ASF a trecut în revistă și cele mai active companii pe această zonă: NN Asigurări de Viață, cu peste 36,6%, cotă de piață, pe locul 2 BCR Asigurări de Viață, cu 17,3 7% cotă de piață, iar pe locul trei Allianz, cu peste 10,3% cotă de piață. Podiumul mai este completat de BRD și Signal Iduna.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta


pixel