În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Producţia vegetală a crescut în 2023 cu 2,1%, până la valoarea de 66,26 miliarde de lei în preţuri comparabile, în timp ce producţia animală a scăzut cu 2,5%, consemnând o valoare de 40,65 miliarde de lei.
Potrivit statisticii, producţia vegetală deţine şi în anul 2023 ponderea cea mai mare (60,3%) în structura valorii producţiei ramurii agricole, în scădere faţă de anul anterior cu 5,3 puncte procentuale (pp).
Valoarea producţiei vegetale, în anul 2023 faţă de anul 2022, a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Vest (+15 pp), Nord-Vest (+10,7 pp), Nord-Est (+9 pp), Sud-Est (+5,2 pp), Sud-Vest Oltenia (+3,3 pp), Centru (+2,3 pp). Scăderi au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (-11,7 pp) şi Bucureşti-Ilfov (-5,4 pp).
În anul 2023, comparativ cu anul 2022, valoarea producţiei animale a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Centru şi Vest (+1 pp), iar în celelalte regiuni de dezvoltare valoarea producţiei animale a înregistrat scăderi cuprinse între 22 pp şi 3,1 pp.
Valoarea serviciilor agricole a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Centru (+41,3 pp), Nord-Vest (+30,6 pp), Vest (+18,7 pp), Bucureşti-Ilfov (+13,5 pp), iar în celelalte regiuni de dezvoltare a înregistrat scăderi cuprinse între 22,2 pp şi 1,6 pp.
Conform statisticii, producţia vegetală are ponderea cea mai mare în producţia ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale ţării, cu valori cuprinse între 53,1% (regiunea de dezvoltare Centru) şi 69,3% (regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia).
INS precizează că, în analiză, nu este inclusă regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, nesemnificativă din punct de vedere al ponderii în valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional.
În anul 2023 faţă de anul 2022, structura valorii producţiei ramurii agricole a înregistrat principalele creşteri în regiunile de dezvoltare Nord-Vest, Centru, Nord-Est (+1,1 pp) şi Vest (+0,8 pp). Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-3,4 pp) şi Sud-Vest Oltenia (-0,5 pp).
În structura producţiei vegetale din anul 2023, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (21,5%), Sud-Est (16,5%) şi Nord-Est (14,8%), în timp ce, în structura producţiei animale a aceluiaşi an, ponderea cea mai mare o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (20%), Nord-Vest şi Centru (15,3%), Sud-Muntenia (14,8%) şi respectiv Sud-Est (12,6%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...