Vânzarea ceasului Patek Philippe al ultimului împărat al Chinei bate toate recordurile
Autor: DCBusiness Team | 23 mai 2023, 20:01
Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune
Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune
Un ceas de mână Patek Philippe care a aparținut ultimului împărat al Chinei a fost vândut marți, la o licitație organizată la Hong Kong, cu peste 5 milioane de dolari.

Ceasul Ref 96 Quantieme Lune, care se mândrește cu o fază lunară asemănătoare unei coroane, a aparținut inițial lui Aisin-Gioro Puyi, ultimul monarh al dinastiei chineze Qing.

Devenit împărat la vârsta de doi ani, în 1908, Puyi a fost imortalizat în filmul ”Ultimul împărat” al regizorului Bernardo Bertolucci, premiat cu Oscar, însă a lăsat în urmă o moștenire controversată.

La 20 de ani după ce a devenit împărat, a fost instalat ca lider marionetă în Manciuria ocupată de japonezi, înainte de a fi capturat în 1945, după căderea Japoniei, și dus într-un lagăr sovietic.

Casa de licitații britanică Phillips a declarat că deține documente care arată că Puyi a adus ceasul cu el în lagăr.

Se aștepta ca ceasul să fie vândut cu aproximativ 3 milioane de dolari, dar, după aproximativ cinci minute de licitație animată, a fost vândut pentru 5,1 milioane de dolari. Cu tot cu comisionul, prețul total a ajuns la aproximativ 6,2 milioane de dolari.

Thomas Perazzi, șeful departamentului de ceasuri din Asia al Phillips, a declarat că este "încântat de această vânzare revoluționară", deoarece a stabilit recorduri.

Aceste recorduri au inclus "cel mai mare rezultat al oricărei referințe Patek Philippe 96 vândute vreodată", potrivit unui comunicat de presă.

Ref 96 - auster în comparație cu piesele luxoase care sunt celebre pentru această marcă și care sunt scoase la vânzare de casele de licitații - a fost primul ceas de mână cu complicații produs în serie de Patek Philippe, Perazzi afirmând că în prezent există doar "trei exemplare cunoscute" în lume.

Potrivit memoriilor nepotului lui Puyi, Aisin-Gioro Yuyuan, ceasul a fost un "obiect personal" al detronatului împărat, pe care l-a dat interpretului său rus, Georgy Permyakov, pentru a-l păstra în siguranță atunci când a părăsit lagărul de prizonieri.

Russell Working, un jurnalist care l-a intervievat pe Permyakov în urmă cu mai bine de 20 de ani, a declarat pentru AFP că bătrânul interpret nu avea nicio idee despre valoarea sa atunci când a scos ceasul din sertarul său.

"Faptul că acesta a ieșit la suprafață dintr-o dată, după atâția ani, a fost ca un cufăr cu comori care a eșuat pe plajă", a declarat Working, care a făcut parte din echipa de cercetare a casei de licitații.

Un alt obiect scos la licitație a fost un evantai din hârtie roșie, pe care era inscripționat un poem de Puyi "dedicat tovarășului meu Permyakov". Acesta a fost vândut cu peste 77.800 de dolari - de șase ori mai mult decât estimarea de dinainte de vânzare.

Ceasul lui Puyi, deși semnificativ din punct de vedere istoric, este departe de a fi cel mai scump ceas vândut vreodată la licitație.

Un Patek Philippe "Grandmaster Chime" a fost vândut pentru 31 de milioane de dolari în 2019. Se spune că este cel mai complex ceas pe care orologerul de lux l-a creat vreodată, cu 20 de complicații.

Citește și:

Ceasul ultimului împărat al Chinei este scos la licitație. Prețul ar putea bate toate recordurile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe