A fost finalizat cel mai mare parc fotovoltaic construit în România prin PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian...
Proiectul a fost adoptat de Senat ca primă Cameră parlamentară, astfel că, pentru a se aplica, mai trebuie să treacă și de votul decisiv al Camerei Deputaților.
Prin acest demers, se dorește să fie evitate situațiile în care la stat ajunge un impozit mai mic decât ar trebui, atunci când părțile se pun de acord, la vânzarea unei case sau a unui teren, asupra unui preț mai mic decât cel al pieței.
„Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață”, scrie în proiectul votat de senatori.
În prezent, impozitul se calculează la valoarea declarată de părți indiferent dacă aceasta este sau nu sub nivelul pieței, scrie Avocatnet. În schimb, tranzacțiile cu preț stabilit sub nivelul pieței trebuie raportate la Fisc de către notari, regulă care urmează, însă, să dispară odată cu implementarea măsurii prezentate mai sus.
Citește și Topul scumpirilor: Preţurile la energie electrică au urcat cu 24,65%, la gaze, cu 20,55%
„Calcularea impozitului la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață creează o mai bună administrare a acestui tip de impozit de către organul fiscal, ducând și la eliminarea procedurilor birocratice instituite prin transmiterea de notificări în cazul tranzacțiilor a căror valoare declarată de părți este sub valoarea studiului de piață. De asemenea, crește și valoarea impozitelor din veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate”, motivează senatorii.
În prezent, când se transferă dreptul de proprietate asupra construcțiilor și a terenurilor aferente, precum și asupra terenurilor fără construcții, persoanele datorează un impozit la stat, de 3% din venitul impozabil. Însă venitul impozabil se stabilește prin scăderea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă o casă sau un teren valoarează maximum 450.000 de lei, nu se plătește impozit la stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
ANAF, anunţ important pentru...
Autoritățile caută cauza unuia...
Leul s-a menținut stabil față...
Donald Trump Jr. a participat...
Ministerul Finanțelor lansează...
Programul Rabla Auto 2025 vine...
Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...
Donald Trump sărbătorește...
Documentul a fost publicat în...
Băncile de pe Wall Street scapă...
General Motors recheamă aproape...
Engie România a anunțat...
Ministerul Investiţiilor şi...
La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...
Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...
Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat...
Un experiement efectuat în câmpiile din sudul Chile, tot...
Adrian a câștigat echivalentul...
Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...
Amazon (NASDAQ:AMZN) a reușit...
Uniunea Europeană a adoptat noi...
Investitorul american a tras un...
Parlamentul României urmează să...
Pensia de urmaș se acordă...
Grupaj de ştiri.