Vânzările Tesla au scăzut pentru a doua lună consecutiv în Europa

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Tesla pierde teren în Europa pe fondul concurenței în creștere, relatează Reuters.

Piața Tesla din Europa a continuat să se restrângă în februarie, comparativ cu anul precedent, potrivit datelor publicate marți. Vânzările producătorului de automobile electrice au scăzut pentru a doua lună consecutiv, în ciuda creșterii înmatriculărilor de vehicule electrice (EV) pe continent.

Pe măsură ce concurența se intensifică și înaintea lansării noului Model Y SUV de dimensiuni medii, vânzările Tesla în Europa au scăzut cu 42,6% de la începutul anului, conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

În februarie, Tesla a avut o cotă de 1,8% din piața totală și 10,3% din segmentul vehiculelor electrice pe baterie (BEV), în scădere de la 2,8%, respectiv 21,6% în aceeași lună a anului trecut.

Compania a vândut mai puțin de 17.000 de unități în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb, comparativ cu peste 28.000 în februarie 2024.


Provocările Tesla în Europa

 

Tesla se confruntă cu mai multe dificultăți pe piața europeană. Gama sa de modele este redusă și învechită, în timp ce producătorii auto tradiționali și noii competitori chinezi lansează vehicule electrice noi, adesea mai accesibile ca preț.

În plus, CEO-ul Elon Musk a generat controverse după ce a adoptat o poziție favorabilă unor partide de extremă dreapta din Europa, ceea ce a afectat și mai mult vânzările Tesla.

În ansamblu, vânzările de BEV în Europa au crescut cu 26,1% față de februarie 2024, chiar dacă piața auto totală a scăzut cu 3,1%, conform ACEA.


Strategii și adaptări la reglementările UE

Săptămâna trecută, un document oficial al UE a arătat că Tesla a format un consorțiu pentru vânzarea de credite de carbon către mai mulți producători auto, ajutându-i să îndeplinească noile limite de emisii CO2 impuse din ianuarie.

Deși, pe baza datelor din 2024, Tesla are suficiente vânzări pentru a compensa emisiile acestora, situația s-ar putea schimba dacă declinul său comercial continuă.

UE a introdus aceste reglementări pentru a stimula adopția EV-urilor, dar este așteptată o relaxare a măsurilor, printr-o mediere a emisiilor flotei pe o perioadă de trei ani.

În februarie, înmatriculările totale de autoturisme noi în UE au scăzut cu 3,4%, însă vânzările de BEV au crescut cu 23,7% – a doua lună consecutivă de creștere. De asemenea, vânzările de vehicule hibride (HEV) au avansat cu 19%.

Vehiculele electrificate (BEV, HEV sau plug-in hybrid – PHEV) au reprezentat 58,4% din totalul înmatriculărilor din blocul comunitar, față de 48,2% în aceeași perioadă a anului trecut.

"2025 a început foarte bine pentru piața vehiculelor electrice din Europa", a declarat Chris Heron, secretarul general al E-Mobility Europe, pentru Reuters. "Vedem deja efectele planurilor producătorilor de a se conforma limitelor de CO2 ale UE".


Evoluția mărcilor auto pe piața europeană

Dintre cele mai vândute mărci auto din Europa, Volkswagen (VOWG.DE) și Renault (RENA.PA) au înregistrat creșteri ale vânzărilor de 4% și, respectiv, 10,8% în februarie, în timp ce Stellantis (STLAM.MI) a raportat o scădere de 16,2%.

SAIC Motor (600104.SS) a crescut cu 26,1%, în ciuda tarifelor impuse de UE asupra EV-urilor chineze, în timp ce Volvo (deținută de Geely) a scăzut cu 15%.

Cota de piață a mărcilor neincluse în statisticile ACEA, inclusiv BYD și alți producători chinezi, a crescut la 2,5%, față de 1,5% anul trecut.

În ceea ce privește piețele auto naționale, înmatriculările din Spania au crescut cu 11% în februarie, însă au scăzut în Germania (-6,4%), Italia (-6,2%) și Franța (-0,7%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel