Variantă la gazul Moscovei. SUA discută în Golf o soluție de rezervă pentru Europa
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Statele Unite își folosesc influența pe care o au în Orientul Mijlociu ca să negocieze livrări de gaze pentru Europa, în eventualitatea în care rușii intră în Ucraina.  

O posibilă invazie a Federației Ruse i-ar atrage un blocaj economico-financiar din partea Occidentului, gazele rusești fiind, probabil, pe lista de sancțiuni a SUA și UE. Pentru a preîntâmpina o situație fără ieșire pentru europeni Statele Unite au inițiat discuții cu Qatarul, dar și cu alți mari exportatori de gaze naturale pentru a compensa livrările rusești, în cazul în care Moscova se hotărăște să atace Ucraina.

Putem să observăm că necesitatea unei astfel de discuții a reieșit după ce discuțiile dintre ministrul rus de externe și secretarul de stat american Anthony Blinken, care s-au încheiat cu ”progrese minime”.

Washingtonul se teme că un posibil conflict în Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu gaz.

”Analizăm ce putem face pentru a ne pregăti pentru o situație, care ar surveni în mijlocul iernii, (într-un moment în care Europa este n.r.) cu stocuri foarte scăzute”, a declarat, pentru Financial Times, un oficial de la Casa Albă.

Un alt oficial a declarat tot pentru FT că variant Doha oferă garanții pe termen lung pentru livrările de gaz lichefiat din Qatar, întrucât țara își va mări semnificativ producția de LNG în următorii câțiva ani.

Acesta a subliniat că, pe termen scurt, Europa va depinde de disponibilitatea altor state de a renunța la o parte din cota lor și de a permite redirecționarea acestuia, adăugând că există, totuși, și unele rezerve de gaz, care nu au fost încă alocate.

Cu toate acestea, există un precedent, Qatarul redirecționându-și livrările către Japonia, după tsunami-ul devastator din 2011, mai spun sursele FT.

Publicația notează că Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, emirul statului din Golf, se va afla la Washington în zilele următoare, urmând să fie primit de președintele american Joe Biden.

Citeste si: Amenințarea RUSEASCĂ. Geoană: Alături de cel militar, Rusia are alte SCENARII. Unele deja au început

Rusia a început să maseze trupe la granițele Ucrainei încă de la sfârșitul lunii octombrie, analiștii ucraineni estimând un număr de până la 175 de mii de militari ruși, pregătiți pentru o posibilă invazie, ce ar putea avea loc până la mijlocul lunii februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel