O posibilă invazie a Federației Ruse i-ar atrage un blocaj economico-financiar din partea Occidentului, gazele rusești fiind, probabil, pe lista de sancțiuni a SUA și UE. Pentru a preîntâmpina o situație fără ieșire pentru europeni Statele Unite au inițiat discuții cu Qatarul, dar și cu alți mari exportatori de gaze naturale pentru a compensa livrările rusești, în cazul în care Moscova se hotărăște să atace Ucraina.
Putem să observăm că necesitatea unei astfel de discuții a reieșit după ce discuțiile dintre ministrul rus de externe și secretarul de stat american Anthony Blinken, care s-au încheiat cu ”progrese minime”.
Washingtonul se teme că un posibil conflict în Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu gaz.
”Analizăm ce putem face pentru a ne pregăti pentru o situație, care ar surveni în mijlocul iernii, (într-un moment în care Europa este n.r.) cu stocuri foarte scăzute”, a declarat, pentru Financial Times, un oficial de la Casa Albă.
Un alt oficial a declarat tot pentru FT că variant Doha oferă garanții pe termen lung pentru livrările de gaz lichefiat din Qatar, întrucât țara își va mări semnificativ producția de LNG în următorii câțiva ani.
Acesta a subliniat că, pe termen scurt, Europa va depinde de disponibilitatea altor state de a renunța la o parte din cota lor și de a permite redirecționarea acestuia, adăugând că există, totuși, și unele rezerve de gaz, care nu au fost încă alocate.
Cu toate acestea, există un precedent, Qatarul redirecționându-și livrările către Japonia, după tsunami-ul devastator din 2011, mai spun sursele FT.
Publicația notează că Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, emirul statului din Golf, se va afla la Washington în zilele următoare, urmând să fie primit de președintele american Joe Biden.
Citeste si: Amenințarea RUSEASCĂ. Geoană: Alături de cel militar, Rusia are alte SCENARII. Unele deja au început
Rusia a început să maseze trupe la granițele Ucrainei încă de la sfârșitul lunii octombrie, analiștii ucraineni estimând un număr de până la 175 de mii de militari ruși, pregătiți pentru o posibilă invazie, ce ar putea avea loc până la mijlocul lunii februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Reacţia autorităţilor din China...
Președintele interimar Ilie...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...