Vârsta de pensionare. Schimbări. Urmează votul decisiv
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Un ajutor pentru acești angajați
Un ajutor pentru acești angajați
Depusă în luna martie, în Senat, proiectul de act normativ s-a bucurat de atenția aleșilor, nefiind abandonată prin vreun sertar în așteptarea momentului potrivit. Nu, inițiativa legislativă a trecut de votul Camerei superioare a Parlamentului României și a ajuns deja pe ordinea de zi a deputaților cu raport de adoptare. Altfel spus, există mari șanse ca propunerea să prindă și viață. 

Și astfel, după ce documentul va primi semnătura șefului statului și va fi publicat în Monitorul Oficial, o nouă categorie de angajați s-ar putea bucura de posibilitatea de a se retrage mai devreme din activitate, fără penalizări. Este vorba despre salariații din sectorul de construcții nave ce desfășoară o serie de munci specifice.

Pe marginea acestui subiect, Avocanet subliniază că, totuși, nu toți angajații din industria navală vor putea ieși mai repede la pensie, ci doar cei care desfășoară activități de control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj și electrică montaj.

Acești angajați ar urma să beneficieze, în cazul unui stagiu minim de cotizare de 25 de ani, de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani, iar vârsta minimă de pensionare ar urma să fie, în cazul celor care activează în construcția de nave, de 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați. 

Citește și Pensii calculate greșit. Refacerea deciziei de pensionare

În expunerea lor de motive, inițiatorii subliniază că măsura reducerii vârstei de pensionare pentru constructorii de nave “ține cont de condițiile speciale zilnice pe care aceștia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice)”. Totodată, condițiile speciale de muncă nu permit menținerea în activitate a salariaților din industria navală până la o vârstă înaintată, fiindcă starea de sănătate nu le mai permite acestora să fie foarte productivi sau eficienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel