Concret, autorii inițiative legislative propun ca, din punctul de vedere al vârstei de pensionare, dansatorii să fie plasați la același nivel cu balerinii și acrobații, care se retrag mai devreme din activitățile pe care le desfășoară.
În nota explicativă se precizeaă că persoanele care practică dansuri populare, dans modern sau contemporan se antrenează și fac aceleași eforturi fizice zilnice precum balerinii, iar consecințele pe planul sănătății, odată cu înaintarea în vârstă, sunt de cele mai multe ori iremediabile.
“Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare. Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat”.
Citește și Pensie anticipată. Ce a dispărut din noua Lege a pensiilor
Propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea unui singur articol din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Astfel, la articolul 50, alinetul (2) se propune următoarea formulare:
“b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi“. Termenul de emitere a avizelor este sfârșitul lunii noiembrie, astfel că propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului la începutul lunii decembrie. Ca să intre în vigoare însă, ea trebuie adoptată ulterior în Camera Deputaților, care va da votul final.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...