Vești proaste pentru cei care vor să-și cumpere o locuință în 2019
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pe piața imobiliară, optimismul se manifestă moderat, atât din partea clienților cât și din partea agenților, în ceea ce privește evoluțiile pentru anul 2019.

Mai puțin de 10% dintre aceștia cred că în 2019 piața imobiliară va cunoaște o îmbunătățire semnificativă, în timp ce peste 35% cred că prețurile pentru imobile vor crește cu până la 10%, se spune într-o analiză a RE/Max și imobiliare.ro.

Tabloul pieței imobiliare estimat pentru anul viitor de către analiști este, însă, mult mai complex și vine atât cu vești bune cât și cu unele mai puțin bune atât pentru agenți cât și pentru cei care vor să își cumpere o casă.

În perioada 2009 - 2017 aproximativ 80% dintre creditele ipotecare acordate au fost prin Programul „Prima Casă”, cel care, cel puțin la nivel psihologic, este cel mai atractiv sistem de finanțare pentru locuințe și care permite cel mai mare grad de îndatorare de pe piaţa creditelor ipotecare.

Veștile pentru anul următor ar putea fi mai puțin bune pentru cei interesați să acceseze programul guvernamental. Alocările de fonduri ar putea fi reduce cu 25% în urma analizelor și avertizărilor venite de la Fondul Monetar Internațional.

ROBOR la 3 luni este previzionat că nu va depăși nivelul de 3,5%. În 2018 ROBOR la trei luni a scăzut la 3,18%, faţă de 3,21% iar ROBOR la șase luni a scăzut la 3,38%, de la 3,40%.

În 2018 s-a remarcat tendința de încetinire a scumpirilor de pe piața locuințelor. Aceasta este atestată și de faptul că ritmul anual de creștere a prețurilor (T3 2018 față de T3 2017) se află, în momentul de față, la 5,6% – în condițiile în care, în perioada similară din 2017, același indicator se situa aproape de pragul de 10%. (conform raportului Q3 2018 realizat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro)

Analiștii estimează că în 2019 prețurile locuințelor vor stagna sau înregistra cel mult ușoare creșteri, urmând ca până în 2022, în marile orașe, preţurile să ajungă la valori mai mari în special în zonele cu cel mai mare potenţial de dezvoltare economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel