Vechimea și pensionarea. Modificări la cumpărarea vechimii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Numărul românilor care lucrează la stat este în continuă creștere
Numărul românilor care lucrează la stat este în continuă creștere
Legislația actuală permite celor care nu au stagiul de cotizare complet să poată cumpăra vechime astfel câ atunci când ies la pensie să beneficieze de o pensie cât mai mare.

Când este necesară și recomandată cumpărarea vechimii

Acest lucru este necesar atunci când nu avem vechime completă în muncă. Adică, din diverse motive, există perioade incomplete de cotizare iar minimumul vechimii nu este atins, respectiv, cei 15 ani.

Situații recomandate pentru cumpărarea vechimii

Experții spun că este recomandat ca dacă aveți goluri după data de 1 iulie 2005 să le completați, astfel veți avea creșteri importante ale pensiei pe care o veți încasa.

Când nu trebuie să cumpărați vechime

Tot experții spun că NU este recomandat să cumpărați vechime dacă aveți peste cei 15 ani și dacă golurile sunt între anii 1992 și 2001.

Care sunt motivele

Acest lucru este recomandat deoarece prin investiția celor câteva zeci de mii de lei nu vor aduce la pensie decât câțiva lei lunar. Este important să verificați înainte de a face o investiție atât de importantă.

Prin OUG 163/2020 s-a asigurat dreptul persoanelor care au perioade de necontributivitate să poată recupera stagiul pierdut.

Amânări

Inițial ordonanța asigura posibilitatea de cumpărare până la 01.09.2021, dată de la care ar fi trebuit să între în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), cum prin OUG 8/18.02.2021 s-a amânat aplicarea legii pensiilor până la 01.09.2023 legiuitorul a prelungit termenul limita (OUG 719/2021) prin care se poate cumpără stagiu retroactiv până la 01.09.2023.

Citește și: Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii

Textul ordonanței modificate

Articolul I

(1) Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoană nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

(2) Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între dată împlinirii vârstei de 18 ani și dată împlinirii vârstei standard de pensionare.

(3) Vârsta standard de pensionare este prevăzută în anexă nr. 5 la Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul II

(1) Până la dată de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexă nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexă nr. 2.

(2) Contractul de asigurare socială, prevăzut la alin. (1), se încheie între persoană interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casă teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

(3) La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexă nr. 3, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;

c) la dată încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Articolul III

(1) Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare socială.

(2) Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale, prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare socială.

(3) În cazul în care persoană interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracțiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru lună întreagă, iar stagiul de cotizare este aferent lunii întregi.

(4) În situația prevăzută la alin. (3), atunci când, în cadrul unei luni, există o fracțiune de lună de asigurare, realizată conform legii, pentru acoperirea perioadei neasigurate este admisibilă încheierea contractului de asigurare socială conform prevederilor prezenței ordonanțe de urgență, pentru întreaga lună.

(5) În situația prevăzută la alin. (4), la determinarea punctajului lunar utilizat la calculul pensiei vor fi avute în vedere veniturile asigurate, cumulate.

Articolul IV

(1) Perioadele pentru care persoanele prevăzute la art. I achită contribuția de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public.

(2) Venitul lunar asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale se utilizează la determinarea punctajului lunar potrivit Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, și implicit la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.

(3) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului lunar asigurat, prevăzut la alin. (2), la câștigul salarial mediu brut din luna încheierii contractului de asigurare socială, comunicat de Institutul Național de Statistică.

(4) Pentru lunile pentru care Institutul Național de Statistică încă nu a comunicat câștigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câștig salarial mediu brut comunicat.

(5) Punctajul lunar calculat în condițiile alin. (3) și (4) se atribuie pentru fiecare lună calendaristică prevăzută în contractul de asigurare socială pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale prevăzută de prezența ordonanță de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel