Una dintre componentele importante ale acestui nou tip de sprijin este ajutorul acordat familiilor cu copii, însă acordarea sa este condiționată clar de frecventarea regulată a școlii de către aceștia.
Potrivit legii și normelor de aplicare, doar copiii înscriși și prezenți constant la cursurile din învățământul preuniversitar cu frecvență sunt eligibili pentru a genera dreptul familiei la acest sprijin. Există o singură excepție: copiii care întrerup școala din motive medicale. De asemenea, regula nu se aplică în cazul copiilor cu handicap sau dizabilitate gravă ori accentuată, pentru care frecventarea fără întrerupere a cursurilor nu este o condiție.
Absențele nemotivate aduc tăieri semnificative în sprijinul social
Legislația în vigoare prevede sancțiuni financiare clare în cazul în care copiii lipsesc de la școală fără justificare medicală. Mai exact:
Dacă un copil acumulează peste 15 absențe nemotivate într-o lună, ajutorul se diminuează cu 50% din suma alocată acelui copil;
La peste 30 de absențe nemotivate, suma aferentă acelui copil este eliminată complet din ajutorul acordat;
Dacă un copil întrerupe anul școlar fără motive medicale, ajutorul scade cu suma corespunzătoare acelui copil pentru întreaga perioadă de întrerupere;
Dacă un copil repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale, sprijinul se reduce pe toată durata repetării anului.
Mai mult, în astfel de situații copilul respectiv nu mai este luat în calcul nici la stabilirea venitului net lunar ajustat al familiei, nici la calculul cuantumului ajutorului pentru familie.
Obligații pentru inspectoratele școlare și autoritățile sociale
Pentru ca aceste prevederi să fie aplicate corect, inspectoratele școlare au responsabilitatea de a furniza lunar agențiilor teritoriale pentru plăți și inspecție socială lista copiilor din familiile beneficiare, însoțită de numărul de absențe nemotivate. Raportarea trebuie să includă datele de identificare ale copilului și ale reprezentantului legal.
Educația, condiție-cheie pentru combaterea sărăciei
Acest sistem condiționează acordarea sprijinului social de participarea efectivă a copiilor la educație, în încercarea de a reduce abandonul școlar și de a promova incluziunea pe termen lung. Prin acest mecanism, legislația impune o responsabilitate clară părinților: școala nu mai este opțională, ci devine o condiție esențială pentru sprijinul financiar oferit de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Trump ar putea renunța în...
Reacţia autorităţilor din China...
Președintele interimar Ilie...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.