Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Persoanele fizice sunt obligate să înregistreze contractul încheiat între părți, precum și orice modificări ulterioare, în termen de maximum 30 de zile de la încheierea sau producerea modificărilor, conform art. 120 alin. (6.1) din Codul fiscal.
Astfel, se depune declarația 168, respectiv Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune. Este important de reținut că cererea trebuie să fie însoțită de o copie a contractului de închiriere.
Dacă bunul în cauză este deținut în comun, fiecare coproprietar persoană fizică are obligația să depună cererea la organul fiscal competent pentru înregistrarea contractului de închiriere.
Impozit și CASS pentru chirii în 2024
Începând din acest an veniturile din chirii vor fi supuse unui regim fiscal modificat. Ultimele dintre acestea au fost introduse prin OUG 115/2023.
În cazul în care veniturile din chirii sunt obținute de o persoană juridică, nu există modificări.
Modificările vizează persoanele fizice
La calculul impozitului pe veniturile din chirii se va aplica o cotă forfetară de 20%. Aceste venituri nu mai pot fi incluse în categoria veniturilor din activități independente în sistem real. Indiferent de numărul contractelor (chiar dacă sunt mai mult de 5), nu se va putea aplica sistemul real, iar deducerile vor fi posibile doar în proporție de 20% din venit.
În cazul în care chiriașul este o persoană juridică și proprietarul este o persoană fizică, se modifică regulile de declarare și plată a impozitului. Impozitul va fi reținut, declarat și plătit lunar la buget de către chiriașul persoană juridică, transformându-se astfel plata anuală într-o colectare mai rapidă și treptată a impozitului.
Prevedere nouă în cazul în care chiriașul este o persoană juridică și proprietarul este o persoană fizică
Introducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%. Chiriașul persoană juridică reține impozitul la sursă, îl declară și îl plătește lunar către stat. Prin OUG 115, se introduce un articol nou privind regulile de stabilire a impozitului pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități cu obligația de a ține evidența contabilă.
Calculul impozituluiVenitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți.
Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor care, conform dispozițiilor legale, cad în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.
CASS pentru chirii
Dacă veniturile sunt sub 6 salarii, nu se datorează CASS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...