Veniturile din energie ale Rusiei scad. Banca Centrală avertizează asupra riscurilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gazprom / Foto: Gazprom
Gazprom / Foto: Gazprom
Atenuarea tensiunilor comerciale globale alimentează speranțele Moscovei într-o redresare a cererii.

Banca Centrală a Rusiei vede o stabilizare a cotaţiilor ţiţeiului la 60 de dolari pe baril, în condiţiile în care se aşteaptă la o redresare a cererii globale, în urma atenuării restricţiilor comerciale, se arată în minuta şedinţei de politică monetară din 25 aprilie, publicată luni, transmite Reuters.

La reuniunea din aprilie, instituţia a menţinut rata dobânzii de referinţă la 21%, iar minuta Băncii prezintă factorii care au influenţat decizia.

"Cererea globală se va redresa deoarece taxele vamale şi restricţiile comerciale se vor reduce, şi ca rezultat al implementării de către Guvern a măsurilor de sprijin", a precizat Banca Centrală a Rusiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut luni cu 2,43 dolari, ajungând la valoarea de 66,34 dolari, după ce Statele Unite şi China au anunţat suspendarea - pe o perioadă de 90 de zile - a unei părţi a taxelor vamale reciproce impuse în ultimele săptămâni. Ştirea a amplificat speranţele în încheierea războiului comercial dintre cei mai mari consumatori mondiali de ţiţei.

Faţă de vârful de 82 de dolari pe baril atins în 15 iunie, cotaţia petrolului a scăzut cu aproximativ 20%.

Banca Centrală a Rusiei se aşteaptă la un impact limitat asupra economiei ţării de pe urma taxelor vamale, în special în urma scăderii cotaţiei petrolului pe plan mondial. Instituţia a avertizat că riscurile escaladării suplimentare a războiului comercial sunt semnificative.

Scăderea semnificativă a cotaţiilor ţiţeiului reprezintă un risc pentru economia rusă, avertizează guvernatorul Băncii Rusiei.

Datele publicate recent de Ministerul de Finanţe arată că veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, pe fondul scăderii cotaţiilor la ţiţei.

Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancţiuni destinate diminuării veniturilor din petrol şi gaze ale Rusiei.

Conform datelor Ministerului de Finanţe, veniturile s-au situat luna trecută la 1.090 miliarde de ruble (13,49 miliarde de dolari), faţă de 1.230 miliarde de ruble în aprilie 2024, dar peste previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters.

În perioada ianuarie-aprilie 2025, veniturile au scăzut cu 10,3%, la 3.730 miliarde de ruble.

Iniţial, Ministerul de Finanţe avea ca obiectiv în acest an venituri din exporturile de petrol şi gaze de 10.940 miliarde de ruble dar luna trecută şi-a modificat previziunile la 8.320 miliarde de ruble, în urma declinului cotaţiilor la ţiţei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Declarația unică - Foto ilustrativ
Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș

pixel