Verdictul petroliștilor: Va fi nevoie de gaze pentru mult timp de acum înainte

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Terminal GNL / FOTO: Wikipedia
Terminal GNL / FOTO: Wikipedia
Şefii companiilor TotalEnergies, ExxonMobil şi QatarEnergy reuniţi la Forumul Economic Qatar au asigurat că lumea va avea nevoie de gaz lichefiat (GNL) pentru „foarte mult timp”, excluzând efectiv riscul apariției unor supracapacităţi.

„Nu sunt îngrijorat, cred că există un spațiu, un spațiu clar delimitat pentru gaz în tranziția energetică”, a declarat Patrick Pouyanné, alături de CEO-ul gigantului petrolier american, Darren Woods, și de ministrul Energiei din Qatar, Saad al- Kaabi, tot el și CEO al gigantului public de hidrocarburi QatarEnergy.

În ciuda apelurilor experților în climă de a renunța la combustibilii fosili (petrol, cărbune, gaz), ale căror emisii provoacă încălzirea globală, Patrick Pouyanné asigură că „lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte, așa cum visează unii oameni, pentru că, din nou, baza o constituie faptul că populația lumii crește, cererea de energie crește.”

Cei trei manageri au fost întrebați în privința riscului unei producții excedentare de GNL, acest gaz lichid transportat de nave și foarte râvnit în Europa după ce gazul rusesc a fost eliminat, practic, de pe piața Bătrânului Continent, după ce armata Moscovei a invadat Ucraina, în februarie 2022.

„Până în 2027-2030 vom exist o ofertă destul de importantă”, cu darea în exploatare a numeroase proiecte GNL în întreaga lume, explică  Pouyanné, apreciind că acest lucru va permite „scăderea prețurilor” și atragerea de „noi clienți”. El a dat exemplul Indiei, care încearcă să-și reducă dependența de cărbune.

„Miliarde de oameni de pe planetă merită o viață mai bună și vor avea nevoie de surse de energie accesibile, disponibile și de încredere”, a susținut și Darren Woods, CEO-ul ExxonMobil. Pentru el, prioritatea este „reducerea emisiilor” produse de industria petrolului și gazelor.

„Se așteaptă ca energiile regenerabile să joace un rol important, odată cu creșterea energiei solare și eoliene, dar din cauza intermitenței acestora, veți avea nevoie de o soluție de rezervă” pentru a produce energie electrică, a adăugat ministrul qatarilor, care asigură „că GNL va fi necesar de foarte mult timp”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel