Vesela de unică folosință va fi interzisă în Marea Britanie
Autor: DCBusiness Team | 14 ian 2023, 09:04
O măsură care în alte părți se aplică deja
O măsură care în alte părți se aplică deja
În Uniunea Europeană, această interdicție se aplică deja din 2021.

Departamentul pentru Mediu şi Agricultură de la Londra a anunţat sâmbătă că va interzice în Anglia, începând din octombrie, vesela din plastic de unică folosinţă pentru a proteja oceanele de poluarea cu plastic, informează AFP.

Farfuriile, tacâmurile, bolurile şi tăvile din plastic de unică folosinţă şi anumite tipuri de pahare sau ambalaje din polistiren vor fi, de asemenea, interzise, în special în cazul distribuitoarelor, restaurantelor, hotelurilor şi vânzărilor de alimente la pachet.

Aceste măsuri au fost adoptate în urma unei consultări publice din care a reieşit un sprijin puternic pentru eliminarea acestor ustensile de pe piaţă.

Potrivit Departamentului, Anglia foloseşte anual 2,7 miliarde de tacâmuri de unică folosinţă, dintre care doar 10% sunt reciclate. Companiile care nu respectă interdicţia vor fi amendate, iar în cazul încălcărilor repetate se poate aplica o sancţiune penală.

"Sunt mândră de eforturile noastre" de a limita poluarea cu plastic şi de a proteja oceanele, a salutat decizia ministrul Mediului Therese Coffey, invocând interdicţia deja implementată asupra "microbilelor, paielor, beţişoarelor de amestecat (băuturi) şi beţişoarelor de urechi cu vată din bumbac" din plastic. Ea a adăugat că taxarea pungilor de plastic a făcut ca vânzarea acestora să scadă cu 97% în marile supermarketuri.

Cu toate acestea, interdicţia nu se va aplica farfuriilor, tăvilor şi bolurilor folosite ca ambalaje în "produse şi preparate alimentare preambalate pentru autoservire". Guvernul studiază posibilitatea unor noi măsuri, care vizează şerveţelele, filtrele de cafea şi pliculeţele.

ONG-ul de mediu Greenpeace a salutat interzicerea "anumite articole din plastic" şi a spus că "suntem inundaţi de plastic, iar această decizie este ca şi cum am folosi un mop în loc să închidem robinetul".

Într-un comunicat de presă, Greenpeace adaugă că "avem nevoie ca guvernul să adopte o strategie semnificativă de reducere a materialelor plastice, cu obiective şi sisteme pentru reutilizarea" recipientelor."Este timpul să încetăm să facem jocul lobbiştilor, să promovăm soluţii false şi să ne aruncăm deşeurile de plastic în ţările care sunt cel mai puţin implicate în criza climatică", a insistat ONG-ul.

Citește și Farfurii de porțelan în vagoanele-restaurant, pentru a combate risipa

Oricum, va fi șic! De la 1 ianuarie, Deutsche Bahn va oferi veselă și tacâmuri reutilizabile în trenurile sale principale. De ce? Pentru că Deutsche Bahn vrea mai multă "durabilitate". Prin urmare, va porni la drum cu o măsură puternică. 

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, pasagerii companiei feroviare germane își vor putea bea cafeaua sau vor putea servi masa în cești și farfurii de porțelan. "Călătorii noștri vor putea alege porțelan și sticlă de înaltă calitate ca opțiune pentru preparatele culinare și băuturile servite în vagonul-bar", a precizat compania într-un comunicat. 

Scopul este de a reduce deșeurile prin înlocuirea veselei de unică folosință din plastic sau carton ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe