În minuta deciziei ÎCCJ se spune că: ”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secția I civilă, în dosarul nr. 345/40/2022, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că:
”În interpretarea și aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) și art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, nu este exclusă existența unui drept de opțiune între pensia de invaliditate și pensia anticipată parțială la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică astăzi, 27 martie 2023.” (vezi AICI minuta)
Ce semnifică decizia ÎCCJ
Până acum, respectiv la această decizie dată de ÎCCJ, pensia de invaliditate nu se putea transforma decât în pensie la limită de vârstă odată cu împlinirea vârstei standard de pensionare sau vârstei reduse de pensionare.
Acum, pensionarii de invaliditate au două opțiuni cu 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Prima opțiune este să continue cu pensia de invaliditate până la atingerea vârstei standard de pensionare, sau
A doua variantă fiind să acceseze pensia anticipată sau anticipată parțială.
În cazul în care pensionarul de invaliditate optează pentru a doua variantă, atunci trebuie îndeplinită și condiția de stagiu contributiv, adică să aibă realizat la data solicitării pensiei de invaliditate stagiu contributiv egal cu stagiul complet cerut în Anexa Nr. 5 din lege 263/2010.
De pildă, în cazul unui bărbat care are vârsta de minimum 60 de ani și are realizat un stagiu minim de cotizare de 35 ani prin contribuție poate solicita trecerea la pensia anticipată parțială.
Pașii necesari
Mai întâi solicitanții trebuie să verifice dacă au realizat stagiul de cotizare contributiv. Aici trebuie ținut cont de faptul că în cazul pensionarilor de invaliditate grad 3, adică a celor care au posibilitatea de a presta o activitate profesională pentru maximum 4 ore/zi, stagiul de cotizare astfel realizat încă NU este recunoscut ca fiind contributiv de către Casa Națională de Pensii. Astfel că, trebuie calculat cu atenție stagiul contributiv înainte de a solicita trecerea la pensia anticipată sau anticipată parțială.
De când se va putea beneficia de această facilitate
Întâi trebuie așteptată publicarea deciziei hotărârii ÎCCJ în Monitorul Oficial a României, după care mai trebuie luat în considerare faptul că în 45 de zile de la publicarea în monitor, Parlamentul poate modifica legea. În cazul în care în acest termen nu se întâmplă nimic se va putea solicita trecerea pensiei de invaliditate la pensia anticipată parțială dar numai prin instanța judecătorească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...