Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
El a făcut aceste afirmaţii după ce oficialii Ministerului Energiei şi cei ai companiei chineze CGN au semnat acordul investitorilor pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă populaţia va fi cea care va subvenţiona energia produsă de aceste reactoare, prin aşa-numitele "contracte pentru diferenţă".
"Contractele pentru diferenţă nu sunt făcute pentru energia nucleară, sunt o nouă formă de hai să zicem subvenţie, mai repede de atragere a capitalului şi a investitorilor în domeniul energiei. Eu vreau să subliniez acest lucru. Noi, şi nu numai noi, suntem pe o pantă descendentă a producţiei de energie şi pe o parte rapid ascendentă a consumului de energie, astfel că trebuie să găsim modalităţi prin care să atragem investitorii spre acest domeniu", a arătat ministrul.
Undeva, între cele două extreme
Potrivit acestuia, zonele cu cel mai mare potenţial de a atrage noi investitori sunt cele ale energiei curate. "Până când vom face chestia asta, la îndemână este energia solară, eoliană şi nucleară, energiile care sunt nepoluante. Pentru asta s-a făcut schema de contracte de diferenţă, care nu este o invenţie românească, este folosită în UE şi noi nu am făcut altceva decât să vedem dacă se potriveşte zonei româneşti", a susţinut Anton.
Întrebat dacă reactoarele 3 şi 4 se puteau face şi fără contracte pentru diferenţă, ministrul a arătat că există mai multe modalităţi de finanţare. "Una ar fi să venim să spunem "Noi, România, avem toţi banii, faceţi-l". Altă modalitate ar fi să spunem "Noi, România, nu avem niciun ban, veniţi şi faceţi-l pe banii voştri". Contractul pentru diferenţă este undeva între cele două extreme şi este o schemă de finanţare pe care toată lumea o foloseşte", a explicat Anton.
Citește și Proiectul de un miliard de euro care face din România o super-putere
Ministrul a mai spus că, pentru implementarea contractelor pentru diferenţă, trebuie făcute modificări legislative, iar instituţia pe care o reprezintă pregăteşte iniţiative în acest sens. Totodată, întrebat de jurnalişti dacă are vreo problemă cu faptul că societatea chineză cu care s-a semnat acordul investitorilor pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a fost acuzată de spionaj în Statele Unite, Anton a răspuns: "Toţi au fost acuzaţi de tot felul de lucruri. Eu nu am această problemă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...