Vestea așteptată de toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dosare de pensie
Dosare de pensie
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a venit azi cu o veste pe care o așteptau toți pensionarii.

Astăzi, reprezentanții autorităților responsabile au semnat contractul subsecvent pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Acest moment marchează începutul procesului de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată în România. Cu hotărâre și determinare, autoritățile își propun să aducă dreptate pensionarilor, care au contribuit la dezvoltarea țării cu o viață întreagă de muncă.

"Intrăm pe linia dreaptă și suntem hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!", a declarat un oficial responsabil. Este esențial pentru autorități să respecte termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor la 1 ianuarie 2024, au apărut întrebări legate de recalcularea acestora. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a oferit clarificări, explicând că recalcularea, care va avea loc în septembrie 2024, va fi efectuată din oficiu și va avea la bază noua formulă de calcul prevăzută de lege.

Citește și: Recalcularea pensiilor. CNPP face precizări importante

Potrivit prevederilor legii, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devenită pensii conform noii legi vor fi recalculare conform noilor prevederi. CNPP a precizat că, în cazul în care recalcularea conduce la un cuantum mai mic al pensiei, se va menține pensia anterioară până când se va obține un cuantum mai mare ca urmare a majorării valorii punctului de referință.

CNPP a mai adăugat că recalcularea va fi realizată din oficiu în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar drepturile recalculate vor fi acordate începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Recalcularea la cerere va fi posibilă numai după intrarea în vigoare a legii, permițând pensionarilor să aducă documente suplimentare care să conducă la modificarea drepturilor de pensie.

Această mișcare este parte a eforturilor autorităților de a asigura o tranziție corectă și echitabilă către noul sistem de pensii, reflectând angajamentul de a oferi o viață decentă pentru cei care au contribuit la dezvoltarea societății prin munca lor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel