Vestele galbene: Macron ar putea promite bani, bani și iar bani!
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a anunțat deja un moratoriu asupra creșterii prețurilor la benzină, urmează să iasă din nou în fața camerelor de luat vederi pentru a răspunde la furia exprimată de mișcarea ”vestelor galbene”. Pregătind, oarecum, terenul, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris a avertizat că problemele ridicate de protestari nu vor fi rezolvate ”cu o baghetă magică”.

1. Creșterea ajutorului pentru bătrâni

Acest ajutor, care este, de fapt o alocație de solidaritate pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani, dar ale căror venituri anuale, inclusiv acest sprijin financiar nu depășește 9 998,40 de euro (adică 833,20 euro pe lună) ar urma să fie majorat, până în 2020, la 900 de euro pe lună, conform promisiunilor anterioare. Se pare că mărirea va interveni mai devreme.

2. Primă excepțională

Premierul francez a evocat, deja, posibilitatea creării unei prime excepționale pentru angajații plătiți cu salarii mici și care ar urma să fie vărsate de întreprinderi, dar defiscalizate. Valoarea lor va fi plafonată. Pentru salariați, ele nu vor intra în calculul impozitului pe venit. Iar pentru întreprinderi, ele nu vor fi taxate.

3. Primă de mobilitate

Subiect abordat deja de ministrul muncii, care a subliniat că ”șapte francezi din zece merg la serviciu cu mașina”. Elisabeth Borne, ministrul transporturilor, și sindicatele salariaților au aderat la idee. Discuțiile ar urma demara marți.

4. Accelerarea suprimării taxei de abitare

Potrivit cotidianului Journal du Dimanche, președintele ar putea decide grăbirea punerii în practică a programului de suprimare a respectivei taxe (un impozit aplicat tuturor celor care dețin sau ocupă un bun imobiliar) pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar. Taxa ar urma să dispară în următorii trei ani pentru 80% dintre francezi.

5. Defiscalizarea orelor suplimentare

Promisă de guvern pentru 1 septembrie 2019 și cerută de deputații majorității, această măsură ar putea fi, la rândul ei, grăbită. O astfel de defiscalizare a existat sub prședinția lui Nicolas Sarkozy, dar a fost suprimată de Francois Hollande.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel