Veşti bune: O nouă facilitate pentru persoanele cu handicap

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
foto:pixabay
foto:pixabay
Veşti bune pentru persoanele cu handicap din România. 

A fost depusă la Senat o iniţiativă dedicată persoanelor cu dizabilităţi. este vorba despre "Propunerea legislativă pentru completarea art.21 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap". Iată ce prevede aceasta: 

"Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a contribuit în mod semnificativ la creşterea accesului persoanelor cu handicap, cu şanse egale, în viaţa societăţii, prin măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale. În decursul anilor, legea a fost completată şi modificată, tocmai pentru a îmbunătăţi sfera serviciilor şi a drepturilor, în vederea asigurării unei integrări reale şi unei incluziunii sociale veritabile, cu drepturi şi obligaţii egale cu ale tuturor celorlalţi membri ai societăţii, cu respectarea nevoilor specifice persoanelor cu handicap.

Este de apreciat faptul că legiuitorul a prevăzut în cuprinsul actului normativ nu numai drepturi privind asigurarea unor servicii sociale, prestaţii sociale sau ocrotirea sănătăţii, ci nevoi specifice şi esenţiale pentru orice persoană: dreptul la educaţie, accesul la cultură, la sport sau la turism.

Merită subliniat faptul că, în cuprinsul art.21, au fost instituite in sarcina autorităţilor publice (centrale si locale) mai multe obligaţii, în vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la cultură, sport şi turism. Astfel, autorităţile administraţiei publice au obligaţia să sprijine participarea persoanelor cu handicap şi a familiilor acestora la manifestări culturale, sportive şi turistice, să organizeze, în colaborare sau parteneriat cu persoane juridice, publice ori private, manifestări şi activităţi culturale, sportive, de petrecere a timpului liber, să asigure condiţii pentru practicarea sportului etc.

În acest context, sprijinul pe care instituţiile de cultură - instituţiile publice de spectacole sau concerte - îl pot acorda pentru a satisface, într-un mod creativ, adaptat si accesibilizat, nevoile acestei categorii de public este unul deosebit de important. Aşadar, accesibilitatea, definită la art.5 pct. 2 ca fiind ansamblul de măsuri şi lucrări de adaptare a mediului fizic, precum şi a mediului informaţional şi comunicaţional conform nevoilor persoanelor cu handicap, factor esenţial de exercitare a drepturilor şi de îndeplinire a obligaţiilor persoanelor cu handicap în societate trebuie să fie un obiectiv, dar şi o obligaţie legala, pe care instituţiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare şi de finanţare trebuie să le îndeplinească", transmit iniţiatorii proiectului, în nota de fundamentare.

 

"Proiect care va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la integrarea socială a persoanelor cu handicap"

 

"În condiţiile în care accesul la cultură este un drept fundamental, iar persoanele cu dizabilităţi au aceeaşi nevoie şi dorinţă de a experimenta şi de a se bucura de muzică, de teatru, de operă, de spectacole şi alte forme de expresie culturala ca orice altă persoană, propunem ca instituţiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare şi de finanţare, singure sau în parteneriat, să asigure persoanelor cu handicap accesibilizarea producţiilor artistice, pentru minimum o producţie artistică anual, la alegere: dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită.

Propunem ca măsura să se aplice începand cu data de 01 ianuarie 2025, pentru a permite instituţiilor să aiba la îndemână un termen rezonabil pentru a se organiza şi a putea îndeplini în cele mai bune condiţii această obligaţie legală. Avem certitudinea că acastă măsură va contribui, în mod semnificativ, la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la integrarea socială a persoanelor cu handicap", se arată în document.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Adrian Negrescu
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...

China, UE / sursa foto: Freepik.com
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a României
Grup de oameni sar fericiti / Foto: Freepik

România are, de duminică seara, un nou milionar în euro

Un român norocos s-a trezit milionar, de duminică seara.

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Bani / FOTO: Freepik
Donald Trump
Foto: Freepik.com
Exploatare uraniferă / FOTO: Wikipedia

Aceasta este cea mai puternică rocă din lume

Imaginați-vă că survolați Outback-ul australian....


pixel