Aproximativ 1,2 miliarde euro vor fi alocate pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate și pentru modernizarea sistemului educațional, astfel încât acesta să fie mai bine conectat la piața muncii. Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în urma unor discuții cu oficialii Comisiei Europene.
Consultări cu reprezentanții Comisiei Europene
Potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), delegația condusă de ministrul Marcel Boloș a avut în această săptămână o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții Comisiei Europene. Scopul principal al discuțiilor a fost extinderea sprijinului din fonduri europene pentru persoanele vulnerabile și pentru educație, precum și definirea unei viziuni clare privind implementarea Politicii de Coeziune după 2027.
În cadrul întrevederilor cu Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, au fost stabilite două direcții strategice majore.
Ajutor extins pentru persoanele vulnerabile
Una dintre măsurile principale ale acestui plan vizează sprijinirea categoriilor vulnerabile prin Programul Incluziune și Demnitate Socială. Fondurile alocate vor proveni din realocarea economiilor rezultate în urma execuției financiare a proiectelor.
Astfel, MIPE va continua să acorde sprijin financiar de 250 lei pentru persoanele vulnerabile, în minimum două tranșe pe an. În plus, acest ajutor va fi suplimentat prin distribuirea de pachete alimentare în valoare de 125 lei, de două ori pe an.
Totodată, ministerul va menține programul de vouchere educaționale de 500 lei pentru aproximativ 600.000 de elevi din medii defavorizate și va explora posibilitatea continuării programului de vouchere pentru energie.
Programul Step – educație conectată la piața muncii
Pentru a îmbunătăți legătura dintre sistemul de învățământ și economia reală, MIPE va implementa Programul Step, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO), cu un buget de 600 milioane euro. Principalele măsuri incluse în acest program sunt:
Un angajament pentru viitor
„Întâlnirea cu doamna vicepreședinte Mînzatu marchează un moment important pentru România. O sumă de 1,2 miliarde euro, direcționată către persoanele în dificultate și o educație conectată la piața muncii, reprezintă mai mult decât o simplă finanțare – este un angajament concret pentru viitorul cetățenilor noștri. Prin aceste măsuri, ne asigurăm că sprijinul ajunge exact acolo unde este cea mai mare nevoie și că sistemul nostru educațional face pași importanți spre modernizare”, a declarat Marcel Boloș.
Prin aceste inițiative, România își propune să creeze un sistem de sprijin mai eficient pentru categoriile vulnerabile și să aducă educația la un nivel care să răspundă cerințelor economiei moderne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...