Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Această cifră marchează o diminuare față de nivelul înregistrat cu trei luni în urmă, când IRCC se situa la 5,97% pe an.
IRCC este determinat ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV al anului 2023. Acest indice are o semnificație majoră în ceea ce privește dobânzile percepute la creditele consumatorilor în lei cu dobânda variabilă, conform dispozițiilor Ordonanței de Urgență nr. 19/2019. În esență, IRCC reprezintă un factor determinant în stabilirea costului creditelor de consum în moneda națională.
Potrivit aceleiași ordonanțe, dobânda aplicată creditelor în lei cu dobândă variabilă este compusă din IRCC, calculat pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care se poate adăuga o marjă fixă stabilită de creditor pe toată durata contractului. IRCC-ul este publicat zilnic pe website-ul BNR, oferind transparență și accesibilitate în ceea ce privește informațiile referitoare la costurile creditelor pentru consumatori.
Aprecierea sau deprecierea IRCC-ului are un impact direct asupra consumatorilor, influențând rata dobânzii percepută pentru creditele contractate. Astfel, scăderea IRCC-ului poate fi interpretată ca o veste bună pentru cei care plănuiesc să contracteze un credit consumator în viitorul apropiat.
În contrast, Indicele ROBOR la trei luni, care determină costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o ușoară creștere, stabilindu-se la 6,06% pe an, față de 6,05% înregistrat în ședința precedentă. Această evoluție poate influența costurile creditelor pentru consumatori în contextul dobânzilor variabile.
În final, atât IRCC-ul, cât și ROBOR-ul reprezintă indici cheie în peisajul financiar al României, cu implicații directe asupra costurilor și accesibilității creditelor pentru consumatori. Monitorizarea lor constantă și înțelegerea evoluțiilor acestora sunt esențiale pentru luarea deciziilor financiare informate.
Citește și Vești bune pentru românii cu credite la bănci
Citește și Programul Noua Casă 2024, mai atractiv ca niciodată?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...