Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol
Autor: Oana Pavelescu | 04 dec 2022, 15:24
OPEC lasă neatinsă producția de țiței
OPEC lasă neatinsă producția de țiței
Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile actuale, luând o pauză pentru a face un bilanț al unei piețe globale a petrolului care este zguduită de incertitudinea legată de cererea chineză și de oferta rusă.

Grupul de 23 de națiuni abia a pus în aplicare reducerea substanțială de 2 milioane de barili pe zi convenită la ultima sa reuniune din octombrie, iar impactul deplin al acestei reduceri este neclar pe fondul fluctuațiilor puternice ale prețurilor. După ce la 28 noiembrie a atins cel mai scăzut nivel din septembrie, țițeiul Brent a sfârșit prin a înregistra cea mai mare creștere săptămânală din ultima lună, notează Bloomberg.

Volatilitatea a fost determinată de sancțiunile Uniunii Europene asupra exporturilor de țiței din Rusia, membră OPEC+, care intră în vigoare luni. În același timp, China atenuează timid măsurile Covid care au erodat consumul în cel mai mare importator de petrol din lume.

Acordul a fost încheiat după o reuniune online a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi, care a înlocuit reuniunea în persoană la sediul său din Viena, care era planificată săptămâna aceasta. Reuniunea virtuală de duminică a durat aproximativ 20 de minute.

OPEC+ se va reuni din nou înainte de iunie dacă va fi necesar, spune Energy Aspects

"Grupul va continua să monitorizeze piețele și, în cazul în care fundamentele se vor deteriora, se va reuni înainte de iunie", a declarat Amrita Sen, analist șef pentru petrol și cofondator al companiei de consultanță Energy Aspects Ltd.

Piețele petroliere vor rămâne volatile, spune UBS

"Este probabil ca piețele petroliere să rămână volatile pe termen scurt, influențate de știrile din China și de modificările politicilor băncilor centrale", a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Decizia de duminică a fost determinată de incertitudinile legate de plafonarea de către UE a prețurilor la exporturile de țiței rusesc și de relaxarea restricțiilor Covid din China, a spus el.

Comitetul de monitorizare OPEC+ revine în centrul atenției

Declarația privind decizia OPEC+ arată clar că Comitetul ministerial mixt de monitorizare, sau JMMC, este din nou un factor central.

În primii doi ani de la înființarea alianței OPEC+, la sfârșitul anului 2016, JMMC a căpătat rapid o mare importanță, deoarece s-a reunit mai frecvent decât întreaga coaliție. Inițial cu doar câteva țări, numărul membrilor săi s-a extins pe măsură ce influența sa a devenit evidentă.

Importanța comitetului a părut să se diminueze atunci când OPEC+ a trecut la reuniuni lunare, odată cu apariția conferințelor online după izbucnirea pandemiei la începutul anului 2020.

Cel mai recent comunicat sugerează că JMMC își asumă din nou un rol mai puternic, reafirmând că se va reuni o dată la două luni, în timp ce OPEC+ însuși se reunește doar de două ori pe an. Și precizează că JMMC are autoritatea de a "organiza reuniuni suplimentare sau de a solicita o reuniune ministerială OPEC și non-OPEC în orice moment pentru a aborda evoluțiile pieței, dacă este necesar".

Importanța comitetului a părut să se diminueze atunci când OPEC+ a trecut la reuniuni lunare, odată cu apariția conferințelor online după izbucnirea Covid la începutul anului 2020.

Cel mai recent comunicat sugerează că JMMC își asumă din nou un rol mai puternic, reafirmând că se va reuni o dată la două luni, în timp ce OPEC+ însuși se reunește doar de două ori pe an. Și precizează că JMMC are autoritatea de a "organiza reuniuni suplimentare sau de a solicita o reuniune ministerială OPEC și non-OPEC în orice moment pentru a aborda evoluțiile pieței, dacă este necesar".

Următoarea reuniune a JMMC în cadrul reuniunii vine chiar înainte de interzicerea de către UE a combustibilului rafinat rusesc (13:50)
Nu este o surpriză faptul că OPEC+ a decis să lase neschimbate țintele de producție. Acestea au fost instituite abia în octombrie și sunt menite să dureze până la sfârșitul anului 2023.

Modificarea lor atât de curând ar fi trimis un semnal că grupul a pierdut controlul asupra pieței. JMMC urmează să se reunească la începutul lunii februarie, moment în care ar trebui să aibă o idee mai clară despre impactul sancțiunilor UE asupra exporturilor de țiței rusesc și despre efectul plafonării prețurilor. Deși această reuniune va avea loc cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a unei interdicții a UE privind exporturile de produse petroliere rusești - care ar putea fi chiar mai destabilizatoare decât interdicția asupra țițeiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe