Conform specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile efectuării lucrărilor agricole în câmp, la nivelul întregii ţări.
Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sud-vestul şi sudul Munteniei.
În culturile cerealiere de toamnă semănate în epoca optimă se vor semnala germinarea (60-100%), răsărirea (30-100%) şi creşterea frunzei a treia (1-3 frunze), la nivelul întregii ţări.
Rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (4-9 frunze), iar în culturile înfiinţate tardiv se vor înregistra răsărirea (50-100%) şi formarea primelor frunze adevărate (1-3 frunze).
Sfecla de zahăr îşi va definitiva maturitatea tehnologică (100%), continuându-se şi chiar finalizându-se recoltarea. Procesele de maturare a lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor la viţa-de-vie şi pomii fructiferi se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar fructele de sezon (măr, păr, gutui, etc.) se vor recolta în continuare.
Specialiştii ANM recomandă eliberarea terenurilor de resturile vegetale; efectuarea arăturilor adânci de toamnă, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului; urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă pe ultimele suprafeţe; aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile cerealiere înfiinţate în epoca optimă; continuarea şi chiar finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.
Săptămâna viitoare, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 6 şi 19 grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 7 grade în toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 14 şi 25 de grade la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3 şi 13 grade în cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, unde se va produce brumă.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 7 şi 15 grade în aproape toată ţara, limite optime desfăşurării ritmurilor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până în prezent.
Precipitaţiile prognozate vor fi reduse cantitativ şi chiar absente în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat asociată cu burniţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...