Vești proaste la cumpărături! BNR anunță că inflația rămâne peste așteptări

Autor: Matei Ion
Data publicării:
BNR
BNR
BNR a publicat minuta celei mai recente ședințe de politică monetară în care se vorbește și despre prognoza inflației pe 2025 iar veștile nu sunt din cele mai bune.

Inflația în România este influențată major de scumpirile la combustibili și alimente au încetinit dezinflația, iar prognozele pentru 2025 indică o traiectorie mai ridicată decât estimările anterioare.

Inflația a crescut în ultimul trimestru din 2024

Rata anuală a inflației din România a încheiat anul 2024 la 5,14%, în creștere față de nivelul de 4,62% din septembrie. Această majorare peste așteptări a fost determinată în principal de scumpirea combustibililor și a alimentelor, pe fondul secetei severe din vara anului trecut și al creșterii cotațiilor unor mărfuri pe piețele internaționale.

Inflația de bază, măsurată prin indicatorul CORE2 ajustat, a înregistrat o scădere mai accentuată în 2024 decât în anul anterior, dar a rămas ridicată, în special pe segmentul mărfurilor nealimentare și al serviciilor. În ultimele trei luni ale anului, ritmul dezinflației a încetinit considerabil, ceea ce a dus la o stagnare a inflației de bază la 5,6%.

Impactul factorilor de piață asupra prețurilor

Principalele presiuni asupra prețurilor de consum au venit din mai multe direcții. Creșterea cotațiilor la combustibili a avut un efect direct asupra inflației, în timp ce prețurile alimentelor procesate au continuat să crească, afectate de reducerea producției agricole și de majorarea costurilor de transport și energie. Totodată, pe parcursul anului 2024, costurile salariale au avut un impact inflaționist, fiind transferate în prețurile de consum, mai ales pe segmentul serviciilor.

Prognoza inflației pentru 2025-2026

Pentru 2025, Banca Națională a României estimează o fluctuație pronunțată a inflației în prima jumătate a anului, urmată de o scădere treptată în a doua parte. Cu toate acestea, nivelul inflației se va menține peste intervalul-țintă stabilit de BNR până la finalul anului. Astfel, prognoza indică o rată anuală a inflației de 3,8% în decembrie 2025 și de 3,1% la finalul lui 2026, ușor peste valorile anterioare din proiecțiile băncii centrale.

Factorii care vor influența evoluția inflației în perioada următoare includ posibile noi majorări ale prețurilor la energie, volatilitatea cotațiilor la țiței și produsele agroalimentare, dar și impactul politicii fiscale asupra cererii interne. În plus, incertitudinile geopolitice și politicile comerciale internaționale pot adăuga presiuni suplimentare asupra prețurilor de consum.

În acest context, BNR și-a menținut poziția de prudență și a decis păstrarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,50%, considerând că măsurile actuale sunt necesare pentru stabilizarea prețurilor și menținerea echilibrelor macroeconomice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR

pixel