A fost finalizat cel mai mare parc fotovoltaic construit în România prin PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian...
Enel scumpeşte cu 21% preţul energiei electrice. Potrivit notificării remise clienţilor, începând cu luna septembrie, preţul energiei electrice este de 0,394 lei/kwh, faţă de 0,325 lei/kwh cât este în contractul încheiat în anul 2020, preţul abonamentului fiind acelaşi, respectiv 0,6 lei/zi.
Deşi pare aproape invizibilă creşterea, fiind vorba de numai 7 bani, această creştere a preţului pentru fiecare kwh este de peste 21%, preţul de aproape 0,4 lei/kwh referindu-se doar la preţul energiei electrice, la care se pot adăuga accize, taxer şi componente reglementate, după cum le numeşte chiar compania.
Curs valutar BNR. LEUL s-a apreciat în raport cu EURO
„Preţurile nu conţin accize, taxe şi componente reglementate. Pe toată perioada de valabilitate a condiţiilor economice, furnizorul va suporta integral costurile dezechilibrelor. (…) Clientul, pe lângă preţul energiei menţionat mai sus, va trebui să achite, conform legislaţiei în vigoare şi tarifele reglementate pentru serviciile de transport, de sistem, tarifele de distribuţie, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, conform legislaţiei în vigoare, precum şi orice alte tarife reglementate introduse prin acte normative aplicabile pe perioada de consum facturată”, se menţionează în notificarea remisă clienţilor care au încheiat încă de anul trecut cu Enel un contract de furnizare a energiei electrice pe piaţa liberă, potrivit RTV.
Preţul energiei de astăzi este costul pe care-l generează situaţia din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone.
În esenţă, unele dintre principalele motive generatoare a situaţiei din prezent se înscriu pe următoarele coordonate:
– variaţia preţului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM)
– Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) în anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%;
– fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creştere de 23.1% în 2020 vs. 2019;
– creşterea accelerată a preţului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se tranzacţionează la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat;
– continua scumpire a gazelor naturale. Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunţă un preţ cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
– reconfigurarea ecuaţiei geopolitice regionale prin decizia Federaţiei Ruse de a renunţa la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei;
– revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan naţional odată cu ridicarea restricţiilor pandemice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
Proiectele de acte normative...
ANAF, anunţ important pentru...
Trump îndulcește impactul...
Autoritățile caută cauza unuia...
Leul s-a menținut stabil față...
Donald Trump Jr. a participat...
Ministerul Finanțelor lansează...
Programul Rabla Auto 2025 vine...
Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...
Donald Trump sărbătorește...
Documentul a fost publicat în...
Băncile de pe Wall Street scapă...
General Motors recheamă aproape...
Engie România a anunțat...
Ministerul Investiţiilor şi...
La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...
Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...
Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat...
Un experiement efectuat în câmpiile din sudul Chile, tot...
Adrian a câștigat echivalentul...
Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...
Amazon (NASDAQ:AMZN) a reușit...
Uniunea Europeană a adoptat noi...