A fost adoptat de Senat şi se află, acum, la vot în Camera Deputaţilor - cameră decizională în acest caz - un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea art.220 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Concret, se propune ca măsurile de executare silită în cazul creanţelor la buget să fie puse în aplicare nu doar de specialiştii din ANAF ci şi de executorii judecătoreşti.
Practic, această modificare legislativă le dă posibilitatea autorităţilor sau instituţiilor publice care nu dispun de executori fiscali organizaţi în compartimente de specialitate să poată solicita executorilor judecătoreşti să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să efectueze procedura de executare silită.
"Având în vedere necesitatea îmbunătăţirii cadrului legal actual în domeniul colectării creanţelor bugetare, astfel încât să se asigure premisele creşterii gradului de încasare a veniturilor la bugetul de stat consolidat, se propune implementarea unei competenţe alternative în materia executării fiscale. Astfel, pe lângă executorul fiscal, ar deveni competent şi executorul judecătoresc, profesionist specializat în executarea silită, reglementat prin Legea nr. 188/2000", se arată în expunerea de motive a proiectului.
"Beneficiile sunt evidente, prin creşterea gradului de recuperare a creanţelor este crescut şi gradul de încasare a veniturilor la bugetul de stat consolidat. (...) În propunerea noastră solicităm ca (...) onorariul executorului să fie imputat exclusiv asupra averii debitorului urmărit. Astfel, este stimulat interesul executorului desemnat să definitiveze procedura execuţională", explică iniţiatorii proiectului.
Forma adoptată de Senat poate fi studiată aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
Doi senatori de rang înalt din...
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...
Miercuri seară, Donald Trump a...
Reacția producătorilor auto nu...
Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...
Prețurile petrolului au scăzut...
România riscă să piardă...
Agenția Națională pentru Plăți...
Leul s-a apreciat, joi, 3...
Executivul a aprobat joi...
Dolarul s-a prăbușit, joi, la o...
Bursele europene ating minimul...
Tarifele lui Trump zguduie...
Industria diamantelor și a...
Leonardo Badea, viceguvernator...
Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...
Analistul financiar Adrian...