Potrivit documentului, persoanele care tulbură liniștea publică, bocânind, trântind sau ascultând muzică la maxim în orele considerate de liniște vor fi amendați sau vor presta muncă în folosul comunității. Noile norme vor intra în vigoare după ce proiectul de lege va fi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Textul modifică valoarea amenzilor pentru anumite fapte și reglementează sancțiunile pentru situațiile când respectivele abateri se repetă în mai puțin de 24 de ore de la constatarea primei fapte. Astfel, cei care continuă să fie gălăgioși vor fi sancționați mai dur decât prevede legislația în vigoare.
La capitolul amenzi, cei care își deranjează în mod repetat vecinii în orele de liniște (22:00 - 8:00 și 13:00 - 14:00) vor scoate din buzunar între 2.000 și 3.000 de lei. Ca alternativă la amendă se propune între 70 și 120 de ore de muncă în folosul comunității.
Citește și Viața la bloc. Nouă obligație a asociației de proprietari. Amenzi uriașe
O amendă și mai mare, între 3.000 și 6.000 de lei, sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor primi locatarii vor organiza petreceri private zgomotoase, indiferent dacă acestea au loc în apartament, într-un cort sau în spații neacoperite din apropierea imobilelor cu caracter social. Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.
Cu același gen de sancțiune va fi pedepsită și săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare sau amenințări cu acte de violență. Și de această dată, proiectul legislativ se referă la repetarea acestor acțiuni, repetare pedepsită cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Alternativa la această amendă va fi prestarea a 50 - 100 de ore de activități în folosul comunității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...