Vicepreședintele ANAT: Nu avem viziune. ”Ce să faci cu 3 milioane de euro!”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Turiști / FOTO: Freepik
Turiști / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Adrian Voican, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, a vorbit despre probleme, despre lipsa de viziune, despre bugetele altora pentru participare internațională, dar și despre preferințele turiștilor străini. 

”Lucrăm”, a răspuns invitatul emsiunii ”Totul despre bani”, întrebat fiind dacă cei din turism au găsit rezolvări la problemele lor la instituțiile statului. ”Când zicem minister, zicem Guvern, pentru că nu este vorba numai de Ministerul Economiei și Turismului. Vă dați seama, turismul este o bucăție din economie. Ministerul acela este atât de mare, încât ar putea încăpea vreo patru ministere acolo. 

Turismul nu este doar un domeniu

Este vorba și de Ministerul Finanțelor, al Dezvoltării, al Muncii. Avem multe ministere implicate și partea aceasta de ecologie, de păduri, partea de construcții în orașe, de drumuri, autostrăzi, infrastructura de transport. Adică turismul nu este doar un domeniu. Turismul este interdisciplinar, este nevoie de conlucrare, ceea ce este mult mai greu de făcut, dar suntem optimiști”, a spus Adrian Voican în emsiunea moderată de jurnalistul Mihai Ciobanu. 

Ca să nu luăm povestea de la capăt

Potrivit spuselor sale, dacă se va reuși impunerea pe hărtie și în practică a tuturor proiectelor, dacă va exista și un organism care să aibă continuitate, astfel încât să nu ”luăm povestea de la cap de fiecare dată” când se schimbă coloratura politică a instituțiilor statului, atunci va fi mai ușor.

Nu avem o viziune  

”Noi ne facem bugetele anual, asta este ceva din secolul trecut. Bugetele de promovare și de participare internațională ale țărilor din jurul nostru și a destinațiilor concurente sunt multianuale și sunt făcute până în 2040. Adică așa sunt planurile de sute de milioane sau miliarde de euro. Ce să venim noi cu trei milioane de euro, pe care nici pe aceia nu îi putem cheltui, dacă nu avem o viziune și un proiect multianual deja aprobat. Ca să nu ne trezim în ianuarie că bugetul nu este aprobat, dar cele mai importante târguri de turism sunt în primele două-trei luni ale anului. Când mai ai timp să acționezi, să te înscrii și să fii acolo prezent. 

La Londra să vorbească BBC despre România

Nu, trebuie viziune, trebuie niște parteneriate cu companii de prestigiu, care au gestionat branduri internaționale de succes și care au dovedit că pot să ridice o țară ca destinație turistică. Trebuie să ai acces la PR-ul internațional, nu doar la presa din țară. Da, este foarte important să vorbească presa din țară de tine ca ministru, dar este mult mai important când mergi la Londra să vorbească BBC de România decât prietenii mei jurnaliștii din țară”, a spus Adrian Voican.

Asta vine după ce ai văzut România

Desigur, România este o destinație și oamenii când vin în România prima oară fac un circuit. Nu vin nici să stea pe plajă la Mamaia, nu se opresc nici să stea în Brașov o săptămână, ci vor să vadă cât mai mult din țară. Oamenii aterizează în București, de cele mai multe ori, un aeroport mare, important, de aici merg să vadă Sinaia, Brașov, văd și Peleșul, și mă bucur foarte mult că văd și Peleșul, văd și Branul, nici o problemă, dar și mănâncă în Brașov, văd gastronomia locală, văd Sighișoara, văd Bucovina, văd Maramureșul, văd Transfăgărășanul. Unii mai vor să tragă o fugă și în Deltă, după care li se deschide pofta că România este atât de diversă încât nu o poți vedea dintr-o singură tură de șapte zile. Abia după aceea putem să vorbim de sejururi de sănătate, pentru că avem o treime din apele minerale tămăduitoare ale Europei. Dar asta vine după ce ai văzut România”, a subliniat Adrian Voican. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel