Vicepreședintele ANRE: Mă aștept ca UE să propună eliminarea a două taxe din factura de energie electrică
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Plafonarea prețului va afecta micile companii
Plafonarea prețului va afecta micile companii
Vicepreședintele ANRE vine cu o declarație optimistă. Zoltan Nagy-Bege spune că se aşteaptă ca Executivul comunitar să recomande eliminarea a două taxe din factura de energie electrică.

Anunțul făcut de vicepreședintele ANRE. Acesta a adăugat că eliminarea celor două taxe ar produce din ianuarie o scădere cu 100 de lei a facturii de energie electrică.

„Am anumite reţineri în privinţa soluţiei găsite (de Guvern privind compensarea facturilor la energie, n.r.), este una destul de greoaie, are câteva slăbiciuni şi aş spune că poate erau alte soluţii mai uşor de implementat decât această ordonanţă 118 şi exact în această direcţie mă aştept să vină recomandările din partea Comisiei Europene. (…) Mă aştept din partea Comisiei Europene să vină recomandarea tocmai de a taxa acele companii care în această perioadă fac nişte venituri suplimentare datorită evoluţiei preţurilor din pieţele angro, mă aştept să propună eliminarea unor taxe din factura de energie electrică sau de gaze naturale, cum ar fi de exemplu bonusul pe cogenerare, care se aplică în România pentru schema de sprijin pentru centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, contribuţia la certificate verzi.

Vânzarea de case și terenuri. Se umblă la modul de calculare a impozitul

Noi am făcut un calcul, momentan contribuţia la sistemul de certificate verzi este la 13 euro/megawat oră, înseamnă în jur de 65 de lei, momentan bonusul pe megawat oră este de 17 lei, dar ambele cresc, începând cu 1 ianuarie. Contribuţia (pentru certificate verzi, n.r.) creşte la 14,5 euro, înseamnă puţin peste 70 de lei, iar bonusul pe cogenerare probabil că o să treacă de 20 de lei, 22-23 de lei începând din 1 ianuarie. Deci ne apropiem de 100 de lei doar prin eliminarea acestor contribuţii la nişte scheme de sprijin. Este varianta simplă, sursele trebuie să fie tot bugetare, adică Guvernul să-şi asume că susţine aceste scheme fără de care anumiţi producători evident că nu prea rezistă în piaţă, dar colectarea să nu se facă de la anumiţi consumatori”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul Aspen Energy Summit 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel