Victor Ponta a ajuns în Reuters cu declaraţiile despre grânele ucrainene, Republica Moldova şi Donald Trump

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Victor Ponta
Victor Ponta
Candidatul la președinția României, Victor Ponta, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră pentru a proteja fermierii locali, dar a subliniat că ar sprijini militar Republica Moldova în cazul unei agresiuni rusești, relatează Reuters.

România, stat membru UE și NATO, urmează să organizeze în luna mai turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce scrutinul din decembrie a fost anulat pe fondul acuzațiilor de ingerință rusă – acuzații respinse de Moscova. Rolul strategic al Bucureștiului în Alianța Nord-Atlantică și în sprijinirea Ucrainei a devenit un subiect central în campania electorală.

Președintele României are un rol semi-executiv, prezidând Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), cu atribuții privind bugetul apărării și asistența militară, precum și un rol în procesul decizional european, prin voturile cu unanimitate în UE.

Ponta, fost premier social-democrat, în vârstă de 52 de ani, a virat recent către un discurs ultranaționalist. Potrivit sondajelor, are șanse reale să ajungă în turul al doilea, alături de liderul opoziției de extremă dreapta, George Simion.

România a exportat aproximativ 29 de milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanța în cei trei ani de la invazia Rusiei, devenind principala rută alternativă pentru Ucraina.

„A existat o politică de favorizare a cerealelor ucrainene în accesul la facilitățile portuare, în detrimentul cerealelor românești. Fermierii români au fost grav afectați de acest lucru”, a declarat Ponta într-un interviu pentru Reuters.

El a adăugat că va menține celelalte măsuri de sprijin pentru Ucraina, cum ar fi tranzitul armamentului și instruirea piloților ucraineni în România.



Aliniere cu Washingtonul și mize de securitate

 

Ponta a spus că susține schimbările „radicale” care au loc în politica americană sub administrația Trump și propune o relație bilaterală bazată pe pragmatism și colaborare militară.

„Trebuie să fim pragmatici și să înțelegem că lucrurile s-au schimbat fundamental la Washington. Putem avea o relație bazată pe interes comun și colaborare militară. Slavă Domnului că joc golf – și slavă Domnului că președintele Trump mă bate, deși la limită”, a glumit fostul premier.

El a mai afirmat că susține creșterea bugetului apărării la peste 3% din PIB începând cu 2026, față de nivelul planificat de 2,5% pentru acest an. În plus, vrea să continue dezvoltarea bazei militare Mihail Kogălniceanu, care găzduiește trupe americane.



Moldova, o linie roșie. Ucraina, o limită strategică

 

„România poate sprijini Moldova în caz de agresiune. Realist vorbind, nu poate face asta pentru o altă țară, fie ea Ucraina sau alta, dar pentru Moldova are această capacitate”, a declarat Ponta, marcând o delimitare clară în strategia de securitate regională.

Totodată, a precizat că politica sa externă în cadrul UE și NATO se va concentra pe sprijinirea integrării europene a Moldovei și Balcanilor de Vest, consolidarea parteneriatelor strategice cu Polonia și Turcia – principalele puteri militare ale regiunii Mării Negre.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / Foto: Freepik
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel