Vietnamul profită de excesul de zel al Chinei și își vede visul cu ochii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Saigon, capitala Vietnamului
Saigon, capitala Vietnamului
Penalizate de restricțiile severe impuse de China, numeroase multinaționale, deja îngrijorate de tensiunile dintre Beijing și Washington, au decis să accelereze diversificarea geografică a rețelelor lor de producție și activează fabrici în țările din Asia de Sud-Est. Apple, Samsung și Pegatron au ales Vietnamul.

Pentru prima dată, Apple își va asambla iPad-urile în afara Chinei. Deși această ”relocare” nu a fost încă oficializată, grupul american le-a cerut furnizorilor săi, potrivit cotidianului "Nikkei", în special asamblorului chinez BYD, să se pregătească să fabrice o parte din noua generație de tablete ale companiei în fabricile lor din Vietnam.

Strategii grupului din Cupertino, California, se gândesc de ani de zile la această diversificare a bazelor de producție, având mai ales în vedere creșterea tensiunilor geopolitice și economice dintre Washington și Beijing. În 2020, aceștia mutaseră deja fabricarea unei părți din AirPods în Vietnam. Dar severitatea restricțiilor impuse de Beijing ca parte a strategiei sale "zero Covid" i-a determinat pe directorii mărcii să accelereze relocarea altor producții de mare valoare.

"Lanțul lor de aprovizionare este extrem de concentrat în China", spune Trinh Nguyen, economist la Natixis, specializat în Asia emergentă. "Apple urmează exemplul Samsung, care și-a diversificat deja foarte mult locurile de producție, în special în Vietnam", explică ea.

Traumatismul izolării

În timpul săptămânilor de lockdown de la Shanghai, Wuhan, Kunshan și Suzhou, Apple și alți giganți mondiali ai electronicii au fost brusc lipsiți de semiconductori, plăci de circuite imprimate, obiective foto și difuzoare pentru smartphone-uri.

La ultima prezentare a rezultatelor financiare ale grupului, Tim Cook, directorul general al firmei americane, a estimat că aceste "limitări în jurul coridorului Shanghai" ar reprezenta o pierdere de venituri cuprinsă între 4 și 8 miliarde de dolari. Aceste sume ar putea crește în următoarele luni, deoarece guvernul chinez refuză cu încăpățânare să renunțe la politica "zero Covid", în timp ce alte națiuni asiatice au trecut la strategii de "viață cu Covid".

Citește și Companiile chineze vor plăti dividende record pentru anul 2021

Creștere puternică în Asia de Sud-Est

Analiștii remarcă faptul că eforturile de diversificare ale marilor multinaționale pot fi deja observate în statisticile economiei vietnameze. În luna mai, țara a înregistrat cea mai dinamică activitate industrială din regiune: indicele PMI din industria prelucrătoare a urcat la 54,7 de la 51,7 în aprilie. În același timp, indicele a rămas sub 50 în China, pragul care marchează diferența dintre creștere și contracție în activitatea fabricilor. De asemenea, exporturile vietnameze bat recorduri, în timp ce exporturile chinezești stagnează. "Vietnamul este cu siguranță afectat, ca și alte națiuni din regiune, de confinările din China, dar demonstrează marea sa rezistență și validează relevanța strategiilor de diversificare", rezumă Trinh Nguyen.

Pe parcursul anului, Vietnamul se poate aștepta acum la o creștere a PIB-ului său cu 6,5%. Vecinii săi din Asia de Sud-Est, care recuperează și ei o parte din producția care părăsește China (textile, automobile etc.), anticipează, de asemenea, o revenire puternică a activității lor. Pentru prima dată după câteva decenii, grupul celor mai mari șase economii din ASEAN (Indonezia, Thailanda, Malaezia, Singapore, Filipine și Vietnam) ar putea înregistra o creștere mai mare decât cea a Chinei. Potrivit analiștilor Maybank, creșterea PIB-ului celor șase economii asiatice ar trebui să cocheteze cu 5% în 2022, în timp ce activitatea Chinei va crește cu maximum 4,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie

pixel