Viitor sumbru pentru leu. Milioane de români vor fi afectați. Părerea analiștilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Analiștii sunt pesimiști
Analiștii sunt pesimiști
Analiştii financiari estimează o depreciere a monedei naţionale în raport cu euro în următoarele 12 luni, până la 4,8462 lei/euro, potrivit unui sondaj CFR România. 

"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8462", precizează sursa citată.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2020/martie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,72%. În luna februarie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 10,6 puncte, până la valoarea de 34,4 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte.

Condiții curente

Potrivit CFA România, această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 8,2 puncte, până la valoarea de 47,5 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 19,6 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 11,9 puncte până la valoarea de 27,9 puncte, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 8,7 puncte.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Citește și CURS VALUTAR Leul se întărește în raport cu euro

"Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel