Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Orban a mai spus că de la Bruxelles ”ni se propune de fapt să distrugem economia ungară, oamenii, familiile şi pensionarii maghiari. Ceea ce cer ei este austeritate - a spus premierul, adăugând: Bruxelles-ul spune "să nu luăm profitul suplimentar de la bănci şi de la marile companii" iar pensionarii şi familiile să plătească integral costul energiei”.
Șeful Executivului de la Budapesta a mai spus că: ”Ei cer ceva împotriva căruia noi luptăm de peste 13 ani”, a explicat el, subliniind că această luptă va continua cu sprijinul majorităţii covârşitoare a poporului ungar, deoarece "sprijinul acordat guvernului în această problemă depăşeşte cu mult" liniile de ruptură politice între partidul de guvernământ şi partidele de stânga.
”Chiar şi un pensionar de stânga ar fi de acord să nu plătească cu 180 000 de forinţi mai mult pe lună, iar dacă am face ceea ce ne cere Bruxelles-ul, asta s-ar întâmpla”, a mai spus premierul Orban după care a subliniat că: ”Ungaria trebuie să îşi apere propriile interese, să mulţumească pentru propuneri, să le accepte pe cele bune, dar să respingă toate propunerile care vizează austeritatea şi să arate clar că elaborarea bugetului este o competenţă naţională”.
El a mai spus că UE "ne poate cere socoteală pentru două lucruri: nivelul deficitului bugetar şi al datoriei publice, iar în bugetul ungar pentru anul 2024 se prevede scăderea datoriei publice sub 70%, precum şi reducerea deficitului bugetar”, după care a mai adăugat că: ”În vreme de război, gospodărirea disciplinată este esenţială. Trăim vremuri de război, trebuie să ne apărăm, să protejăm locurile de muncă şi valoarea pensiilor, trebuie de asemenea să protejăm familiile”.
Premierul Ungariei a mai spus că ”bugetul pe 2024 este, prin urmare, un buget ce vizează protecţia. Dacă nu ar fi război, bugetul anului viitor ar fi unul mult mai mulțumitor”.
Despre inflație, șeful Guvernului ungar a mai spus că în ceea ce privește inflația creșterea a fost declanșată de ”războiul energiei”. El a declarat că inflaţia "trebuie combătută", marele angajament al guvernului fiind reducerea acesteia la o singură cifră până la sfârşitul anului, cu orice preţ, calculând cu o inflaţie medie de 6% pentru anul viitor. În opinia prim-ministrului, dacă inflaţia nu va fi înfrântă, nu va putea fi sprijinită nici creşterea economiei ungare.
Viktor Orbán a mai afirmat că: ”Dacă nu ar fi război, dacă Uniunea Europeană şi Occidentul şi-ar veni în fire şi şi-ar da seama că suntem pe o cale greşită, dacă am urma calea păcii şi s-ar impune încetarea focului, dacă ar începe tratativele de pace, atunci situaţia economică s-ar relaxa şi ea dintr-o dată, iar inflaţia ar reveni mult mai rapid la intervalul obişnuit de 1-3%”.
Orbán a mai spus că: ”Războiul a intrat într-o fază foarte violentă, necruţătoare, iar "politicienii noştri de stânga, când spun că suntem în război cu Rusia, nu ştiu despre ce vorbesc, şi-au pierdut minţile”.
Viktor Orbán a declarat că singura poziţie acceptabilă din punct de vedere moral este cea a păcii. Ungaria nu este în război cu Rusia şi nici nu va fi atâta timp cât guvernul actual este la putere, prin urmare are o viziune mai calmă şi mai realistă asupra războiului.
Premierul a spus că trebuie făcut totul, înainte de a lansa contraofensiva Ucrainei, pentru a convinge părţile că este nevoie de încetarea focului şi de tratative, pentru că "altfel vom pierde multe vieţi".
De asemenea, el şi-a exprimat opinia că se apropie momentul când liderii europeni vor da câştig de cauză poziţiei pro-pace a Ungariei.
Orban și-a continuat acuzațiile spunând că; ”Liderii occidentali s-au convins în aşa măsură de posibilitatea câştigării războiului din Ucraina prin metoda actuală, adică ucrainenii se luptă, iar Occidentul le dă bani şi arme, încât le va fi foarte greu să părăsească această cale a războiului”.
Acest lucru nu ne priveşte, cred că suntem pe calea bună din punct de vedere moral şi politic - a declarat premierul, exprimându-şi opinia că în multe ţări occidentale "oamenii vor forţa pacea mai devreme sau mai târziu, cu ocazia alegerilor" şi vor înlocui guvernele pro-război.
Viktor Orbán a acuzat că din cauza poziției ”pro pace” a Ungariei, Uniunea Europeană, cu câteva excepţii, ”toată lumea este împotriva noastră, ne-au sărit la gât”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.