Viktor Orban: UE s-a împuşcat în plămâni cu sancţiunile impuse Rusiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Viktor Orban / Foto: MTI
Viktor Orban / Foto: MTI
Mesaj dur al premierului Ungariei.

Uniunea Europeană 's-a împuşcat în plămâni' prin sancţiunile greşit concepute împotriva Rusiei şi care, dacă vor fi continuate, riscă să distrugă economia europeană, a afirmat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

'La început, am crezut că ne-am împuşcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi că se zbate pentru aer', a spus Orban într-un interviu la postul public de radio Kossuth.

El a adăugat că Ucraina are nevoie de ajutor, însă liderii europeni ar trebui să-şi reconsidere strategia, pentru că sancţiunile au cauzat daune ample economiei europene fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul mai aproape de final.

'Sancţiunile nu ajută Ucraina, în schimb sunt rele pentru economia europeană şi, dacă se va continua în acest fel, vor omorî economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat', a afirmat Orban.

'Momentul adevărului trebuie să vină la Bruxelles, când liderii vor admite că au făcut un calcul greşit, că politica de sancţiuni s-a bazat pe presupuneri eronate şi trebuie schimbată', a adăugat el.

'Nimeni nu a crezut la 24 februarie că războiul dintre Ucraina şi Rusia nu va fi doar un conflict, ci va marca sfârşitul unei ere şi intrarea în noua eră de război în istoria europeană, în care va trebui să luptăm pentru lucruri pe care până acum le consideram de la sine înţelese', a mai spus premierul ungar, citat de MTI.

Războiul se poartă în economia mondială şi în special în cea europeană, pe toate fronturile, după cum o arată preţurile în creştere la energie, a arătat el, citat de Agerpres

Una din 'marile bătălii' va fi lupta pentru resurse energetice, costul vieţii şi costuri accesibile ale utilităţilor. O alta este probabil să fie o 'luptă pentru locuri de muncă', dat fiind că politica de sancţiuni şi războiul împing economia europeană spre recesiune, a avertizat el.

Deşi Ungaria se confruntă în continuare cu un deficit de forţă de muncă, Orban a sfătuit 'pe oricine are o slujbă să o preţuiască şi să facă tot ce poate ca să o păstreze, pentru că se aşteaptă ca lunile următoare să aducă recesiune economică în Europa'.

Creşterea preţurilor la gaz şi electricitate a obligat guvernul ungar să anunţe miercuri eliminarea plafonării preţurilor la utilităţi în cazul consumurilor peste medie (renunţând astfel la una din politicile emblematice ale lui Orban), interzicerea exportului de combustibili, inclusiv gaz, şi majorarea producţiei interne de gaz de la 1,5 la 2 miliarde de metri cubi.

Potrivit economiştilor de la Morgan Stanley, eliminarea plafonului la preţurile utilităţilor ar putea majora cu 1,5 puncte procentuale inflaţia, ajunsă deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, exacerbată şi de un forint slab, notează Reuters.

Decizia lui Orban de a accelera adoptarea legii privind majorarea impozitelor pentru sute de mii de firme mici în această săptămână, ca parte a eforturilor de a aduce sub control deficitul bugetar, a provocat o serie de proteste la Budapesta, transmite Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tractoare / Foto: Freepik
Femeie în fața unui calculator / Foto: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Bursă / FOTO: Freepik

Scăderi pe linie la BVB: SIF-urile, cele mai mari pierderi

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...

Guvern sediu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Locuri de muncă / FOTO: Freepik
Tren de mare viteză / FOTO: Freepik
Dolarul american / FOTO: Freepik

Dolarul continuă să cadă, ignorând orice acalmie

Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...

Casă de schimb valutar
Sondă / FOTO: Freepik

Piața petrolului: OPEC nu știe ce se va întâmpla cu cererea

Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...

Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru

Rusia repune pe șine marele program de reînarmare

Rusia pare determinată să se pregătească pentru o...

Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Google / FOTO: Freepik

Google: Una dintre cele mai mari actualizări din ultimii ani

Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.

Freepik.com
India / FOTO: Freepik
Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres

Pana de curent din Spania: Cauze tehnice, nu atac cibernetic

Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...

Banca Națională a României
Bani

Dobânzile joacă la milimetru: azi scad, mâine cine știe

Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...

Bucureștiul și-a luat bani de la bursă
Albacher
Freepik.com
România găzduiește una dintre cele mai avansate fabrici din lume pentru produse fără fum. foto: PMI
Mașini pe autostradă / Foto: Freepik
Judecătorie / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Sediul Hidroelectrica
Bursa de la București

pixel