Vin vremuri grele. Adrian Negrescu: Începând din decembrie, vom resimți totul cu vârf și indesat
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vom cumpăra tot mai puține produse
Vom cumpăra tot mai puține produse
EXCLUSIV
Invitat în platoul emisiunii D` Economic News, analistul financiar Adrian Negrescu a creionat în culori sumbre tabloul evoluției economice a țării noastre, explicând, totodată, de ce viața românilor se va înrăutăți spre sfârșitul lunii decembrie, începutul anului 2024.

O duc românii mai bine acum după măsurile adoptate de Guvern? ”Cu siguranță nu și se vede acest lucru din modul în care se fac cumpărăturile din magazine. Adică oamenii cumpără din ce în ce mai puțin, pentru că prețurile sunt foarte mari. Singura veste bună legată de vânzările online este că toate sunt fiscalizate, iar din această perspectivă este un lucru pozitiv faptul că românii se îndreaptă tot mai mult spre zona aceasta de online”, a apreciat analistul Adrian Negrescu răspunzând la întrebările jurnalistului Alex Vlădescu. 

Un PIB umflat de inflație

Legat de evoluția Produsului Intern Brut, acest ”Produs Intern Brut foarte mare pe care îl avem”, expertul a subliniat că ”ne raportăm, iată, la Ungaria, văd că sunt niște planuri ambițioase, dar să nu uităm însă că această creștere economică, acest PIB este umflat de inflație, de creșterile de prețuri de anul trecut și din acest an, care sunt printre cele mai mari din regiune și care, bineînțeles, umflă rezultatul final dar, pe de altă parte, accentuează starea de sărăcie a economiei și de vulnerabilitate a populației”. 

Solicitat să estimeze unde se află în România, având în vedere că noi dăm niște cifre, iar Eurostatul vine cu altele, afirmând că, în acest moment, țara noastră are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, după Ungaria, Adrian Negrescu a apreciat că, din păcate nu ne aflăm pe nici un platou. 

Nu ne aflăm pe nici un platou

”Într-adevăr, în statisticile INS noi suntem cam pe la 8%, dar dacă ne uităm la tendința de creștere a prețurilor, mai ales în sectorul alimentar, unde avem o creștere de 10% față de aceeași perioadă din anul trecut, acest lucru arată că creșterile de prețuri continuă, că nu suntem de nici un fel pe nici un platou. Dimpotrivă! Inclusiv Banca Națională ne spune că inflația ar putea să revină pe creștere în perioada următoare. De ce? Pentru că va intra în vigoare această Lege a austerității, care vizează creșteri de taxe. Taxe crescute pe care, din păcate, le vom regăsi în prețurile tuturor produselor și serviciilor pe care le cumpărăm: de la produse alimentare și nealimentare, la servicii. De ce? Pentru că, pentru a reuși să facă rost de bani, pentru a plăti mai multe taxe statului român, cele mai multe dintre ele vor scumpi produsele respective și, din păcate, se va crea un val de inflație ale cărui consecințe le vom simți cu vârf și îndesat începând, probabil, cu luna decembrie, poate de la 1 ianuarie. 

Prea mulți nori negri 

Să nu uităm, pe de altă parte, că și prețul petrolului crește: astăzi era la 93 de dolari/baril, o creștere semnificativă față de acum două săptămâni, când era pe la 80 și ceva de dolari. Gazele s-au scumpit cu peste 50% pe fondul temerilor și incertitudinilor din piață legate mai ales de războiul din Orientul Mijlociu. Se adună, din păcate, foarte mulți nori negri deasupra economiei, a economiei reale, iar multe companii privesc cu incertitudine, în momentul de față, ceea ce se întâmplă, atât din punct de vedere fiscal, cât mai ales din punct de vedere al dinamicii business-ului. 

Se va trece de 10%

La cât va ajunge inflația la sfârșitul acestui an. Dacă taxele vor intra în vigoare, vor fi creșteri de prețuri la energie, la gaze, la carburanți, așa cum arată estimările agențiilor internaționale, ne așteptăm ca inflația să revină la peste 10% spre sfârșitul anului. Este un mediu volatil, plin de incertitudine, în care este greu să estimezi cum vor crește prețurile. Dar să nu uităm un lucru: vulnerabilitatea economiei noastre, în condițiile în care noi cam 70-80% din ceea ce consumăm noi în marile orașe este adus din import. Iar dacă producătorii din țările respective cresc prețurile, vom importa, practic, inflație, cu toate măsurile pe care autoritățile încearcă să le ia la București”, a spus Adrian Negrescu.

Urmărește întreaga emisiune:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel